nieuws

Akkoord over Aziatische koks in de maak

Restaurant

Er lijkt een doorbraak te zijn in het verschil van inzicht om Aziatische koks naar Nederland te halen. Minister Asscher van Sociale Zaken werkt aan een plan om het toch mogelijk te maken om talentvolle koks uit Azië te laten werken in Aziatische restaurants in ons land.

Akkoord over Aziatische koks in de maak

Al geruime tijd schreeuwen Aziatische restaurants om hulp. Ze hebben een tekort aan vakkundig wokpersoneel en willen het liefst koks over laten komen uit China, Indonesië en Thailand. Uitkeringsinstantie UWV vindt echter dat de restaurants eerst Nederlands personeel moeten aannemen.

Minister Asscher werkt nu aan een plan om het mogelijk te maken dat bij aantoonbare kookkwaliteiten koks uit Aziatische landen mogen overkomen. Niet voor een periode van drie jaar maar voor twaalf maanden. Verwacht wordt dat op korte termijn de aangescherpte vergunningseisen bekend zijn.

Intussen maakt D66 werk van de situatie. De partij wil de kwestie in de Tweede Kamer onder de aandacht brengen. ‘Meer dan vijftig restaurants hebben de deuren al moeten sluiten. Er moet echt snel een oplossing komen. Asscher moet snel met concrete afspraken komen’, aldus D66-Kamerlid Van Weyenberg in De Telegraaf.

Eerder dit jaar protesteerden de Chinese restaurants in Den Haag. Ze zeggen niet meer goed te kunnen werken nu het in hun ogen te moeilijk is om koks uit eigen land over te laten komen.

Reageer op dit artikel