In 2013 ging de titel Beste Italiaanse Restaurant naar het Haagse Vino e Cucina. Een jaar eerder naar Maastricht, naar Mediterraneo. In 2011 won het Amsterdamse Incanto de prijs die dat jaar voor het eerst werd uitgereikt.
De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Restaurants die kans maken op de titel moeten in ieder geval aan drie criteria voldoen: de chef-kok moet van Italiaanse komaf zijn, de kaart moet Italiaans zijn en ook een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten en de keuken moet gebruik maken van verse ingrediënten en Italiaanse producten. De jury bestaat onder meer uit de hotelier Roberto Payer.
De 10 genomineerden:
* Al Bàcaro (Amsterdam)
* Cucina Italiana (Deventer)
* La Forca (Haarlem)
* Lo Stivale (Groningen)
* Pianeta Terra (Amsterdam)
* Primo Piano (Brielle)
* Villa Rozenrust (Leidschendam)
* Sapori d'Italia (Den Haag)
* Schatull (Vaals)
* Segugio (Amsterdam)