Frans keurmerk voor 'huisgemaakt' nu officieel

Frans keurmerk voor 'huisgemaakt' nu officieel

Franse restaurants hebben er sinds dinsdag 15 juli een officieel keurmerk bij. Producten die niet wezenlijk zijn bereid of bewerkt voor ze in de eetgelegenheden terechtkomen, worden voorzien van het logo 'fait maison' (huisgemaakt).

'Fait maison' wordt weergegeven met een soort van zegel of logo waarop een koekenpan met een dakje staat. Daarmee wordt aangegeven dat het eten geheel in het desbetreffende restaurant is bereid met 'rauwe' producten.

Boete voor misbruik

Producten dus die niet wezenlijk zijn bereid of bewerkt voor ze in de eetgelegenheid terechtkwamen. Het logo heet fait maison, dat staat voor huisgemaakt.

Vanaf volgend jaar worden restaurants die er misbruik van maken, beboet.

Ingevroren maaltijden

De Franse overheid wil een trend tegengaan waarbij de bewerkelijke traditionele keuken aan het verdwijnen is.

Ze wordt verruild voor de eenvoud van het ontdooien van ingevroren maaltijden met behulp van een magnetron.

Culinaire reputatie

De 'stoofpot' die daarbij in luttele seconden wordt bereid, wordt dan bijvoorbeeld snel 'verfijnd' met een blikje champignons.

De culinaire reputatie van Frankrijk staat op het spel en de overheid grijpt in.

Kant-en-klaar

Volgens sommige koks doet ze dat nu te halfslachtig, maar anderen vinden het een positief initiatief.

Afgelopen jaar biechtte bijna een derde van de ondervraagde restaurateurs op gebruik te maken van ingekochte kant-en-klare onderdelen van maaltijden.