nieuws

Prijsstijgingen restaurants lager dan inflatie

Restaurant

De prijzen in restaurants zijn de afgelopen vijf jaar minder hard gestegen dan de inflatie: respectievelijk 9 en (ruim) 11 procent. De prijsstijging in het fastfoodsegment was in diezelfde periode 12 procent. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Prijsstijgingen restaurants lager dan inflatie

Terwijl het algemene prijspeil met ruim 11 procent omhoogging, stegen de prijzen in restaurants de afgelopen vijf jaren met slechts 5 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Buiten de deur eten in een fastfoodrestaurant of iets halen bij een afhaalservice werd in diezelfde periode ook duurder, maar de prijsstijging met 12 procent ging vrijwel gelijk op met de inflatie.

Theaters en festivals

Hier tegenover staan de flinke prijsstijgingen van kaartjes voor bioscopen, theaters en festivals tussen juli 2009 en juli 2014: +25 procent.

Btw-verhoging

Een van de redenen is volgens het CBS de verhoging, halverwege 2011, van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent.

Die verhoging werd een jaar later weer teruggedraaid, maar de prijzen daalden vanwege de bezuinigingen echter niet terug tot het niveau van vóór de btw-verhoging.

Bioscopen

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) spreekt tegen dat de bioscoopkaartjes 25 procent in prijs zijn gestegen.

‘De prijs van een gemiddeld bioscoopkaartje is in de periode tussen 2009 en 2013 gestegen van €7,36 naar €8,10. Over een periode van 5 jaar is dat gelijk aan een stijging van 10 procent’, aldus de NVB.

Die stelt dat het CBS de bioscopen in de berekening op één hoop gooit met de theaters/schouwburgen en festivals, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

Attractieparken

De toegangsprijzen van attractieparken, dierentuinen en musea stegen de afgelopen vijf jaar gemiddeld 19 procent, bijna twee keer zo veel als de inflatie in diezelfde periode.

De entreeprijzen stegen onder meer doordat exploitanten een deel van hun investeringen in uitbreiding en modernisering erin verwerkten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel