nieuws

Meer vergunningen voor chef-koks uit Azië

Restaurant

Aziatische restaurants krijgen tijdelijk meer ruimte om gespecialiseerde chef-koks uit Azië te halen. Nederland zal meer werkvergunningen afgeven voor dit soort ‘wokwonders’. Bronnen melden dat de minister met de Aziatische horeca en het UWV heeft afgesproken dat er tijdelijk voor Aziatische kookspecialisten meer tewerkstellingsvergunningen zullen worden afgegeven

Meer vergunningen voor chef-koks uit Azië

Het soepelere vergunning regime is slechts van beperkte duur. Er gaat een streep doorheen zodra er Nederlandse chef-koks afstuderen die net zo goed zijn als de chefs uit Azië, schrijft De Telegraaf.

Aziatische restaurants liggen al enige tijd in de clinch met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Asscher wil de regels in de branche aanscherpen. Daardoor kunnen Aziatische koks geen tewerkstellingsvergunning meer krijgen. De restaurants zitten in zak en as. Zij menen dat chef-koks uit Azië onmisbaar zijn, omdat hun niveau hoger is dan Nederlandse koks.

Na maanden van touwtrekken is er nu een ‘wokakkoord’ ophanden. Bronnen melden aan de Telegraaf dat de minister met de Aziatische horeca en het UWV heeft afgesproken dat er tijdelijk voor Aziatische kookspecialisten meer tewerkstellingsvergunningen zullen worden afgegeven. In de tussentijd moeten de restaurants hun kennis overdragen aan Nederlandse opleidingen (roc’s), zodat daar Nederlandse aspirant-koks kunnen worden opgeleid. Zodra deze Hollandse chefs afstuderen, gaat de vergunningenkraan weer dicht.

VVD-Kamerlid Ziengs, die op het wokakkoord heeft aangestuurd, reageert: . ‘Dit is een oplossing met alleen maar winnaars: tevreden horeca en perspectief op werk voor Nederlandse aspirant-koks.

Reageer op dit artikel