nieuws

Vier nieuwe Magister Vini krijgen diploma

Restaurant

Nederland telt vier nieuwe Magister Vini, de hoogst haalbare graad in wijnkennis in Nederland. In totaal hebben nu negen mensen in ons land deze titel.

Vier nieuwe Magister Vini krijgen diploma

Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter en secretaris van de examencommissie Magister Vini, Rob Zey en Wim de Graaf. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Het is de vierde keer dat er diploma’s zijn uitgereikt.

SWEN-4

Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op niveau 4 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting WijnExamens Nederland (SWEN). Magister Vini is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en het Productschap Wijn. Zij willen tegemoet komen aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen.

Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen hebben de kandidaten verschillende typen wijn moeten beoordelen op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, potentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte.

Theorie

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt en marktbewerking en actuele onderwerpen.

Ter voorbereiding op de module-examens hebben de kandidaten een voortraject gevolgd bij de Wijnacademie in Maarn.

Naast het afleggen van de module-examens maakt het schrijven van een scriptie ook onderdeel uit van het Examen Magister Vini.

Scripties

De titels van de scripties zijn: ‘Er zijn commerciële mogelijkheden voor wijnen uit Peru, Bolivia en Brazilië op de Nederlandse markt’ (Petra Janssen), ‘Wijnkwaliteit en de belangrijke rol van kalk(steen)’ (Chris van de Meene), ‘Het mysterie van Malbec uit Mendoza Argentinië ontrafeld’ (Fransbert Schermer), ‘Hebben de wijnen van de Provence toekomst?’ (Jan Vegter). Deze – en oudere – scripties zijn na te lezen op de site van de stichting.

Reageer op dit artikel