nieuws

Erik de Mönnink zag verlies Bib aankomen

Restaurant

Een teleurstelling was het wel, een verrassing niet. In januari dit jaar verhoogde De Swarte Ruijter in Holten de menuprijs naar €37,50, waardoor het nu zijn Bib Gourmand moet inleveren. Chef-kok Erik de Mönnink wordt – zeker nu – wel veelvuldig genoemd als potentiële Michelinsterwinnaar. ‘Het zou mooi zijn, maar we hebben een volle zaak en dat is toch het allerbelangrijkste.

Erik de Mönnink zag verlies Bib aankomen

‘Dat wist ik al in januari’, antwoordt Erik de Mönnink op de vraag wanneer hij hoorde van het verlies van de Bib Gourmand voor zijn De Swarte Ruijter. Het verlies is volgens de SVH Meesterkok te wijten aan het feit dat hij in januari van dit jaar zijn menuprijs verhoogde naar €37,50. En dat is €0,50 te veel om in aanmerking te komen voor een Bib. ‘Ik moest wel, het was niet meer te doen. Ik heb twee jaar lang bewust aan de lagere prijs vastgehouden om mijn Bib niet te verliezen.’

Brief Michelin

De Mönnink heeft Michelin direct op de hoogte gesteld van de prijswijziging. ‘Ik heb hen een brief gestuurd en daarin uitgelegd dat ik het heb gedaan en waarom. Daarop heb ik ook keurig antwoord gekregen met de mededeling dat ze het ‘meenemen in hun dossier’.’

Michelinster

Het verlies van de Bib zorgde wel direct voor rumoer over de ‘dan eindelijk langverwachte’ Michelinster. Zou het er dit jaar dan van komen? De Mönnink: ‘Ja, daar kreeg ik ook al direct berichten over. En ik weet dat we ontzettend vaak genoemd worden.’

Hij is echter uitermate voorzichtig in zijn verwachtingen: ‘Er gaan al jaren geluiden dat ‘wij een ster zouden verdienen’ en nu we de Bib niet meer hebben, zou een ster fantastisch zijn. Maar ik hou nergens rekening mee, ik wil een al te grote teleurstelling voorkomen.’

Volle zaak

De prijsverhoging, het Bib-verlies, de mogelijke Michelinster… Erik de Mönnink is momenteel vooral een tevreden man met een volle zaak: ‘En dat is van alles toch het belangrijkste. De gasten zijn tevreden – sommigen vonden al langere tijd dat we eigenlijk ‘te goedkoop’ waren, we zijn zeven dagen per week open en de zaak zit vol.’