nieuws

Jan-Willem van der Hek: bijzonder sommelier-diploma

Restaurant

Jan-Willem van der Hek heeft het bijzondere diploma Advanced Sommelier behaald. Van de 23 internationale kandidaten slaagden er acht, waaronder de Nederlander. Van der Hek start in 2015 met de voorbereiding voor het Master Sommelier examen dat hij in 2016 wil doen.

Jan-Willem van der Hek: bijzonder sommelier-diploma

Jan-Willem van der Hek (1986) werd in 2012 beste Sommelier van Nederland. Hij werkte onder meer bij De Nederlanden in Vreeland en bij De Hoefslag in Bosch en Duin. Van der Hek werkt momenteel voor Flex4Wine.

Zijn examen voor Advanced Sommelier vond eerder deze maand plaats in Oostenrijk. Voordat een sommelier mag deelnemen aan dit examen dient deze eerst twee diploma’s te behalen waarna hij uitgenodigd kan worden door The Court of Master Sommeliers om deel te nemen aan het Advanced Examen.

Microklimaat wijngebieden
Ter voorbereiding van het examen bestudeerde hij gemiddeld 20 uur in de week alle wijnregio’s ter wereld, proefde hij blind wijnen vanuit de gehele wereld en oefende hij verschillende praktijkonderdelen.

‘Het is net topsport! Ik moest alles tot in het detail beheersen en elk dorp, druif, gesteente en microklimaat in elk wijngebied leren. Soms lastig, maar ik weet waarvoor ik het doe! Na mijn deelname aan zowel het Wereld als Europees Kampioenschap Sommelier in 2013 wil ik in 2016 wederom meedoen aan deze driejaarlijkse wedstrijden met als doel om in de top 10 van de wereld te eindigen. De opleiding tot Master Sommelier zie ik daarom ook als de ideale voorbereiding voor deze wedstrijden.’ Aldus Van der Hek

Master Sommelier

De opleiding tot Master Sommelier is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en het wordt als een van de moeilijkste examens ter wereld gezien. Het slagingspercentage ligt rond de 8 procent, sinds 1969 hebben 220 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen.

Reageer op dit artikel