Isabel Kouwenberg (19) wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Isabel Kouwenberg (19) wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Tijdens de dertiende editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zijn Isabel Kouwenberg en haar coach Patriek Vennix uitgeroepen tot winnaars. Kouwenberg en haar coach zijn werkzaam bij Kasteel Maurick in Vught. De winnaars kwamen uit voor het culinaire samenwerkingsverband Châteaux et Résidences Gastronomiques.

Isabel Kouwenberg is samen met haar leermeester twee dagen intensief getest op theorie en praktijk op het gebied van gastvrijheid in de horeca. De prestigieuze prijs werd na afloop van de wedstrijdlunch in het beroemde InterContinental Amstel Amsterdam uitgereikt door Maurice Hennessy, telg uit het beroemde Franse cognacgeslacht.

De zeven belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland, verenigd in de G7, werken mee aan dit initiatief: Alliance Gastronomique, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Fine Eastern Restaurants, Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers, Relais Restaurants en Selected Indonesian Restaurants.

Voorafgaand aan de wedstrijdlunch op de tweede dag leverde het culinaire samenwerkingsverband Selected Indonesian Restaurants een bijzondere bijdrage. Tijden het aperitief werden drie Indonesische amuses à la 2.0 geserveerd: bapao cumi cumi (inktvis), udang (garnaal) en rendang (gekruid rundvlees) met komkommergelei. Moderne bereidingen van traditionele Indonesische smaken.

Tijdens de lunch moesten de kandidaten voor het oog van ruim 100 gasten onder andere een Hennessy-cocktail bereiden, steak tartare aan tafel prepareren, een fles cabernet sauvignon van het Argentijnse wijnhuis Terrazas de Los Andes decanteren en de inhoud in een keer gelijkwaardig verdeeld over tien glazen uitserveren. De jury lette daarbij op presentatie, communicatieve vaardigheden, serveertechnieken en algemene drank- en wijnbehandeling.

De jury bestond uit de voorzitters van de zeven samenwerkingsverbanden, G7-voorzitter Lex Gasseling (eigenaar van restaurant Fris in Haarlem), juryvoorzitter Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en hoofdgast Maurice Hennessy (Hennessy Cognac). Zij was unaniem in haar oordeel over Kouwenberg en Vennix als winnaars.

Kouwenberg en Vennix ontvingen uit handen van Maurice Hennessy als beloning een speciaal vervaardigd beeld van kunstenaar Lou Thissen. Daarnaast kregen beiden een stage-verblijf aangeboden op Château de Bagnolet, het buitenhuis van Hennessy in Cognac.

Op de tweede plaats eindigden Melvin van der Schaft en zijn leermeester Jouke de Bruin van 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht namens Jeunes Restaurateurs d'Europe. Op de derde plaats eindigden Loes Poley van restaurant DjaDjan in Bergen en haar coach Frank Deuning van restaurant The Raffles in Den Haag namens Selected Indonesian Restaurants.