Op de beursvloer gaf fooddesigner Christian Weij uit Bennekom van pop uprestaurant Puur E op maandag 12 januari 2015 een kookdemo. Hij werkte op basis van vier Van Gogh Smaakprofielen. Deze zijn gebaseerd op schilderijen en schrijfsels van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. In het kader van het Van Goghjaar 2015 zijn de smaakprofielen ontwikkeld. Koks kunnen deze gebruiken als leidraad voor menu's of gerechten.
Pompoenen
Weij is een van de bedenkers van de Smaakprofielen. Hij presenteerde onder meer een lentegerecht dat bestond uit sinaasappel, gefermenteerde venkel, spinazie, sesamolie en uien. Alle smaakprofielen zijn gekoppeld aan een van de vier seizoenen en bevatten ingrediënten die Van Gogh schilderde of waar hij over schreef. Dat zijn niet alleen aardappels maar ook bijvoorbeeld pompoenen.
Simpel
'We houden de kookstijl simpel met minimaal drie en maximaal acht ingrediënten. Van Gogh schilderde met weinig kleuren en in een grove stijl', vertelt Weij. Koks die aanhaken bij de Smaak van Van Gogh ontvangen gratis ondersteuning en promotiematerialen. 'Ze kunnen hun eigen creativiteit los laten op de smaakstijlen', vindt Weij.
Elke dag zijn er demo's met de smaakstijlen op het Vers en Puur Plein in Hal 1 op de Horecava. Naast Weij geven de koks van Planken Wambuis kookvoorbeelden met de Smaakstijlen.
Vier producten
De organisatie hoopt dat 125 restaurants in heel Nederland mee willen doen. De gemeente Ede is initiatiefnemer. Naast de Smaakprofielen zijn er op de beurs ook vier producten gelanceerd: het Van Gogh-koekje van bakkerij Mekking, de peren- en appelsap van Makandra/ 's Heeren Loo, Vincent Bier van de Heidebrouwerij en Van Gogh's Bourgondiër door Ecofields. Deze zijn op het Vers en Puur-plein te proeven.