nieuws

Nederlands team eindigt op negende plaats bij Bocuse d’Or 2015

Restaurant

Het Nederlandse team is op 28 januari 2015 in Lyon op de negende plaats geëindigd bij de wereldfinale van de Bocuse d’Or. Noorwegen eindigde als nummer één.

Nederlands team eindigt op negende plaats bij Bocuse d’Or 2015

Naast goud voor de Noor Ørjan Johannessen, was er zilver voor Philip Tessier van de Verenigde Staten en brons voor Tommy Myllyman van Zweden. De prijs voor de beste visschotel was voor Hideki Takayama van Japan. Matti Jämsen ging namens  Finland naar huis met de prijs voor het beste vleesgerecht. Daarnaast was er een onderscheiding voor de beste commis. Die ging naar Antti Lukkari uit Finland.

Top acht

Jan Smink en zijn commis Rogier Peeters deden samen met 23 andere landen uit de hele wereld mee aan de prestigieuze kookwedstrijd die genoemd is naar de Franse topkok Paul Bocuse. Van te voren had Smink laten weten bij de eerste acht te willen eindigen.

Loodzwaar

Smink: ‘De concurrentie was loodzwaar dit keer. We gingen voor goud en het werd de negende plaats. Ik weet van de vorige keer toen ik als commis mee deed hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.’

Aukema

De commis die oorspronkelijk mee zou gaan voor Nederland, Lars Aukema, mocht na een pleidooi van coach Leendert Klaassens, toch de wedstrijdarena betreden. Hij kon zo zijn vervanger Rogier Peeters vanaf de zijlijn aanwijzingen geven. Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) was jurylid namens Nederland. Boer: ‘Jan en Rogier hebben een mooie prestatie geleverd. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat.’

Parelhoen

De opdracht voor de deelnemers is om in vijf uur tijd een visgerecht en een vleesschotel te bereiden voor veertien personen. Parelhoen was het verplichte ingrediënt bij vleesopdracht en zoetwaterforel bij de vis. Het Nederlandse team gebruikte een geprepareerd geraamte van parelhoen bij haar vleesschotel. Dat verwees naar het gebruik van alle delen van dit gevogelte.

Zestiende

Bij de laatste editie van de mondiale kookwedstrijd in 2013 behaalde de Nederlandse deelnemer Martin Ruisaard de zestiende plaats.

Reageer op dit artikel