nieuws

Start diner met alcoholvrij aperitief

Restaurant

Om meer verantwoord om te gaan met alcohol is het voor restaurateurs zinvol om bij diners een alcoholvrij aperitief te schenken. ‘Als sommelier sla je echt geen flater met een glas wijn zonder alcohol.

Start diner met alcoholvrij aperitief

Dat zegt Wiljam Dorrepaal van La Source. Dorrepaal doet tijdens de Horecava een oproep aan restaurateurs om meer alchoholvrije wijnen te schenken.

‘Natuurlijk spreek ik voor eigen parochie. Maar het wordt steeds belangrijker om verantwoord om te gaan met alcohol. Waarom beginnen we het diner niet met een alcohol aperitief? Veel gasten zullen verrast zijn over de hedendaagse kwaliteit van een glaasje sparkling alcoholvrij’, aldus Dorrepaal.

Dorrepaal erkent dat er veel vooroordelen zijn en dat veel wijnliefhebbers niet staan te springen om snel naar een glas alcoholvrije wijn te grijpen. ‘De horeca moet overtuigd worden. Wij houden wel eens een blinde proeverij of schenken bij recepties een glas alcoholvrije bubbelwijn. Nadien vertellen we dat er geen alcohol in zit. Je ziet dat verbaasde reacties’.

Alcoholvrije wijnen kenden in ons land een moeilijke start. Volgens Dorrepaal worden er kleine stapjes gemaakt en krijgt het product steeds meer aanzien onder horecaondernemers. Het gezondheidsaspect en helder blijven, zijn volgens Dorrepaal de belangrijkste argumenten om alcoholvrije wijnen te schenken. ‘Maar ook de prijs speelt een rol. Als aperitief is het veelal goedkoper dan een traditionele Champagne of Cava’, stelt Dorrepaal.

De vraag bij consumenten komt vanuit verschillende hoeken. Dorrepaal: ‘Zwangere vrouwen of mensen die vanwege geloofsovertuiging geen alcohol mogen drinken. Maar ook mensen die doordeweeks thuis een glaasje willen drinken. Horecaondernemers slaan echt geen flater meer met alcoholvrije wijnen’.

Reageer op dit artikel