nieuws

Hollandse Nieuwe vanaf 10 juni te koop

Restaurant

De verkoop van Hollandse Nieuwe start dit jaar vanaf 10 juni. De aftrap van het seizoen is traditioneel de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. In België en Duitsland start het haringseizoen op dezelfde dag. Zo laat het Visbureau weten.

Hollandse Nieuwe vanaf 10 juni te koop

In totaal mag er dit jaar 445 miljoen kilo haring worden gevangen. Ongeveer 25 miljoen kilo wordt gebruikt voor de productie van Hollandse Nieuwe. Dat zijn in totaal 180 miljoen haringen, waarvan Nederlanders er jaarlijks zo’n 81 miljoen weg happen. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd.
Scandinavië
Met Pinksteren zijn de eerste schepen in Scandinavië uitgevaren om de haring te vangen. De haring die tot nu toe is aangetroffen is goed in ontwikkeling. ‘Het juiste voedsel is in de maag aanwezig, wat belangrijk is voor de opbouw van het vet in het visvlees’, aldus Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.
Ouderenfonds
De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring gaat naar het Nationaal Ouderenfonds, die met de opbrengst stranduitjes voor eenzame ouderen zal organiseren, waarbij vanzelfsprekend een haring zal worden gegeten.
Haringhappen
Uit onderzoek blijkt dat jongeren nog altijd heel weinig haring eten, terwijl ouderen daarentegen het grootste deel van de haringconsumptie voor hun rekening nemen.Samen met Ouderenfonds gaat het Visbureau de traditie van het haringhappen promoten en onder de aandacht brengen in winkels en social media. Thema daarbij is: ‘Hij is er weer voor jong en oud’.

Reageer op dit artikel