nieuws

CBS: Consumenten besteden meer

Restaurant

Consumenten hebben in april 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in april 2014, meldt CBS vandaag. Ze hebben vooral meer besteed aan huishoudelijke apparaten, kleding en woninginrichting. Ook besteedden ze meer in restaurants.

CBS: Consumenten besteden meer
Koos Groenewold

Het vertrouwen van consumenten is in juni verder toegenomen. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten iets minder uit dan een jaar eerder. Ze gaven 0,9 procent meer uit aan diensten zoals reizen met bus of trein of bezoek aan restaurants. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Minder negatief
Volgens de Consumptieradar van CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens na april verder verbeterd. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden. De verbetering in juni ten opzichte van mei komt doordat consumenten aanzienlijk minder negatief waren over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden dan een maand eerder. Daarnaast was het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever dan vorige maand.

Reageer op dit artikel