nieuws

El Celler Can Roca terug als beste restaurant ter wereld

Restaurant

El Celler de Can Roca is maandagavond 1 juni opnieuw verkozen tot beste restaurant ter wereld. In de prestigieuze World 50 Best Restaurants van Restaurant Magazine wisten de broertjes Roca het goud na één jaar afwezigheid te heroveren op het Deense Noma dat twee plekken moest inleveren.

El Celler Can Roca terug als beste restaurant ter wereld

El Celler de Can Roca is opnieuw het beste restaurant ter wereld. Het Catalaanse restaurant van de drie broers Roca steeg naar plek één nadat het vorig jaar genoeg moest nemen met het zilver. In 2013 won El Celler nog het goud. Dat is dus nu terug. Het zilver was voor Massimo Bottura van Osteria Francescana in Modena. De Italiaanse chef stijgt daarmee een plekje ten opzichte van vorig jaar. De top-3 werd gecompleteerd door het Deense Noma, dat twee plekken zakt, nadat het vorig jaar nog de lijst aanvoerde.

De Librije enige Nederlandse restaurant
Eerder deze week, op 27 mei werd het eerste deel van de lijst al bekendgemaakt. Toen bleek al dat het enige Nederlandse restaurant in de lijst, De Librije van Jonnie en Thérèse Boer, een daling heeft moeten incasseren. Het driesterrenrestaurant zakte van plek 29 naar 71 op de lijst van het Britse magazine.

Nederlandse chefs in buitenland
De Nederlandse chef Margot Janse, staat met haar Zuid-Afrikaanse The Tasting Room op nummer 88. Ze deelt deze notering met Zuma uit Dubai, dit restaurant staat tevens op 88. Richard Ekkebus stond vorig jaar nog op plek 24 met zijn restaurant Amber in Hong Kong. Dit jaar zakt hij naar plek 38. Hij is daarmee wel de hoogstgenoteerde Nederlandse chef in de lijst.

België: Cleve daalt, Hertog Jan stijgt
Ook in België valt, evenals in Nederland, een  grote naam uit de top 50. Peter Goossens staat met zijn Hof van Cleve uit Kruishoutem op nummer 54, vorig jaar nog op 45. Voor het eerst sinds lange tijd hoort Goossens niet bij de 50 beste restaurants volgens Restaurant Magazine. Collega driestermenrestaurant Hertog Jan van chef Gert de Mangeleer klimt naar 53. Vorig jaar stond het Brugse restaurant op 65.

Overige prijzen
De hoogste nieuwe binnenkomer op plek 23 is het Russische White Rabbit in Moskou. De ‘One To Watch Award’, de prijs voor rijzende ster onder de toprestaurants was voor Sepia uit Sydney. Het restaurant van chef Martin Penn staat genoteerd op plek 84. De Sustainable Restaurant Award ging naar Relae in Kopenhagen. Het restaurant van Christian Puglisi staat op plekk 45. De prijs voor beste vrouwelijk chef was voor Helene Darroze van The Connaught in Londen én Restaurant Hélène Darroze in Parijs. De snelste stijger was Assador Etxebarri. Het restaurant van Victor Arguinzoniz steeg 21 plaatsen naar nummer 13.

Individuele prijzen
De Franse chef Daniel Balud van het New Yorkse Restaurant Daniel ontving de Lifetime Achievement Award. The Chef’s Choice Award, de prijs waarbij de chef’s uit de lijst een collega mogen voordragen, ging dit jaar naar de Zwitserse chef Daniel Humm van Eleven Madison Park en Nomad in New York.
Albert Adrià, van Tickets Bar in Barcelona won de award voor ‘Best Pastry Chef.’

Beste restaurant per continent
Het beste restaurant van Australië staat op plek 32 en was, evenals in 2014Attica uit Melbourne. Als beste Afrikaanse restaurant komt op plek 28; The Test Kitchen uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad uit de bus. Hiermee herhaalt het restaurant haar kunststukje van vorig jaar. Narisawa uit Tokyo is op plek 8 het hoogstgenoteerde restaurant in Azie. Het beste Noord-Amerikaanse restaurant staat op plek 5 en is Eleven Madison Park in New York, van de eerder op de avond gelauwerde chef Daniel Humm. Central in Lima, Peru is op plek vier het hoogstgenoteerde Zuid-Amerikaanse restaurant. Winnaar El Celler de Can Roca was als nummer één ook gelijk het beste Europese restaurant.

De lijst werd dit jaar voor het laatst bekendgemaakt in Londen. Tijdens de presentatie werd bekendgemaakt dat de bekendmaking van de World’s 50 Best Restaurants in 2016 ‘verhuist’ naar New York.

Klik hier voor de nummers 51 tot en met 100

Reageer op dit artikel