nieuws

Geef Café via crowdfunding en Ben & Jerry’s naar Amsterdam

Restaurant

De sociale onderneming GEEF Café wil na Rotterdam, nu een tweede vestiging openen in Amsterdam. Het concept is gebaseerd op het pay as you can-model, waarbij iedereen zelf bepaalt wat hij of zij betaalt. Op die manier kunnen ook mensen met minder geld bij Geef Café terecht. Voor de eigen locatie in Amsterdam wordt een grote crowdfundingcampagne gestart, waarbij het concept hulp krijgt van Ben & Jerry’s.

Geef Café via crowdfunding en Ben & Jerry’s naar Amsterdam

Geïnspireerd door de pay as you can-beweging, wilden de oprichters van het Geef Café ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Het concept bleek in Rotterdam erg goed te werken en het leverde veel positieve reacties op. Ruim 80% van de bezoekers betaalden meer dan de richtprijs die GEEF Café hanteerde. ‘Nu is het tijd voor een vaste locatie in Amsterdam, om zo nog meer mensen te inspireren uit zowel binnen- als buitenland’, aldus Judith Manshanden. Zij stond samen met Laura Schön en Rogier Charles in 2013 aan de basis van Geef Café.

€2,5 miljard verspilling
Volgens Geef Café leven 2,5 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. En daarnaast wordt in ons land jaarlijks voor zo’n €2,5 miljard aan voedsel weggegooid. ‘Een bizarre werkelijkheid’ vindt Laura Schön, verantwoordelijk voor de keuken. ‘Daarom koken wij op basis van groenten die ‘over’ zijn en normaliter weggegooid worden.’ Tijdens eerdere pop-up diners in Amsterdam en gedurende de proefperiode in Rotterdam, werden er in totaal 2.500 kilo restproducten opgehaald bij de groothandel. Op die manier gaat Geef Café voedselverspilling tegen.

Crowdfunding met Ben & Jerry’s
Met de steun van onder andere Triodos Foundation en Stichting Doen is er al een startkapitaal opgebouwd. Voor het laatste stuk heeft Geef Café nog een extra zetje nodig. Daarom start een grote crowdfundingcampagne op het platform Doorgaan.nl, daar is het mogelijk om Geef Café te steunen met een bedrag naar keuze.  Hierbij krijgt het concept ondersteuning van Ben & Jerry’s die de crowdfunding van de campagne gaat ondersteunen door middel van hun Join Our Core incubator-programma. De campagne eindigt op 16 juli en GEEF Café hoopt dan zo snel mogelijk open te gaan op een vaste locatie.

 

Reageer op dit artikel