nieuws

Groente op bord stimuleert consumptie

Restaurant

Meer groente op het bord serveren, zorgt voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie van gasten. Bovendien eten gasten 19 procent meer groente als dat op het bord en niet apart in bakjes wordt geserveerd.

Groente op bord stimuleert consumptie

Pilot

Stichting Variatie in de Keuken heeft in samenwerking met Wageningen UR, GroentenFruit Huis en KHN in november 2014 de pilot uitgevoerd bij Van der Valk in Vught. Zo is er bijvoorbeeld gekeken of het menu aan te passen was door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren.

1500 hoofdgerechten

In de keuken van het Van der Valk restaurant in Vught werd van meer dan 1500 hoofdgerechten gewogen hoeveel de gasten aten. Aansluitend is het consumptiegedrag en de mate van verspilling in kaart gebracht en is de gasttevredenheid gemeten. Tot slot is de margeverbetering, wat het voor de restauranteigenaar oplevert, bepaald. Om te uitkomsten van het groente-onderzoek verder te verifiëren, wordt er vanaf mei tot en met augustus 2015 op meer locaties getest.

Groente in de hoofdrol

Variatie in de keuken is een stichting die onderzoek doet naar consumentengedrag, eetgewoonten en menu-engineering in de horeca en retailsector. De stichting zet groente in de hoofdrol en inspireert consumenten en professionele koks tot gezond en duurzaam eten.

Horecava

Op de Horecava 2015 maakte Joris Heijnen van stichting Variatie in de keuken tijdens een minicollege over menu-engineering bekend dat een ondernemer bij 50% minder vlees en 100% meer groente 23% meer inkoopmarge behaalt.

 

Reageer op dit artikel