nieuws

Proefschrift kiest Huiswijnen van het Jaar

Restaurant

Tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace in Amsterdam vond 7 juni de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse Proefschrift Nationale Huiswijn/Open-Wijncompetitie. In totaal 24 wijnen werden daarbij in verschillende categorieën tot Huiswijn van het Jaar gekozen.

Proefschrift kiest Huiswijnen van het Jaar

‘Huiswijnen blijven een apart fenomeen’, aldus de jury van The Wine & Food Association. ‘Soms waren we buitengewoon aangenaam verrast door de stijl en de kwaliteit van verschillende wijnen, soms was het onbegrijpelijk hoe men tot bepaalde keuzes was gekomen.’

Beperkte kwaliteit
Onder de wijnen in de categorie Café werd een beperkt aantal aangename wijnen voor een breed publiek geproefd. De vaak wat duurdere wijnen uit het segment Restaurant bleken niet altijd de meerprijs waar te maken. Een aantal wijnen was zelfs erg prijzig te noemen, zeker gezien de niet zelden beperkte kwaliteit, aldus de jury. De wijnen uit de categorie Eliterestaurant waren vaak wat uitdagender van karakter, al trof de jury hier ook menige te zware of juist te dunne wijn.

Qua prijsstelling blijven de ervaringen uiteenlopen, meldt de jury. ‘Soms wordt tegen een vriendelijke prijs een heel aantrekkelijk glas geschonken. Maar er zijn ook huiswijnen waarbij de prijs in geen verhouding staat tot de kwaliteit, en/of waarbij de gehanteerde marge de nodige vraagtekens oproept.’

Glas wijn waar je blij van wordt
Tijdens de presentatie in Amsterdam waren bijna veertig huiswijnen te proeven die de finale bereikten. ‘Stuk voor stuk wijnen die bewezen dat het heel goed mogelijk is om de café- of restaurantbezoeker voor een vriendelijke prijs een glas wijn te serveren waar je blij van wordt’, aldus de jury.

Een uitgebreid artikel over de vijftiende editie van de Proefschrift Nationale Huiswijn/Open-Wijncompetitie wordt gepubliceerd in het julinummer van Proefschrift. www.thewinesite.nl

Reageer op dit artikel