nieuws

VVD en PvdA willen minder regels bij jacht

Restaurant

VVD en PvdA komen vandaag, 15 juni 2015, met een voorstel voor minder regels bij de jacht tijdens het overleg over natuurbeschermingswet met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

VVD en PvdA willen minder regels bij jacht

Jagers mogen in dat voorstel niet meer zelf beslissen hoeveel dieren er in een gebied worden geschoten. Ze moeten daarover afspraken maken met natuurorganisaties. Volgens de Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD) scheelt deze aanpak veel regels en bureaucratie.

Achteraf rapporteren

De regeringspartijen passen daarmee het plan van Dijksma aan waarmee die de jacht lastiger maakte, maar niet verbood. Jagers moesten van haar vooraf in een plan aangeven hoeveel dieren ze willen schieten omdat er te veel van zijn. Van PvdA en VVD hoeven de jagers pas achteraf te rapporteren.

Topkoks tegen verbod

De Kamer praat 15 juni ook over het plan van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om jagen zonder noodzaak helemaal te verbieden. Een aantal bekende topkoks waaronder Joop Braakhekke, heeft de afgelopen dagen in verschillende media laten weten, tegen zo’n verbod te zijn. Er is een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om hun pleidooi voor behoud van de jacht, kracht bij te zetten.
Thieme hoopt op bijval van de PvdA die dit punt in het verkiezingsprogramma had staan. Maar die steun kan ze vergeten nu PvdA en VVD de wet op een volgens Leenders ‘effectievere manier’ willen aanpassen.

Jacht in dienst natuur

Volgens Heerema doen jagers veel vrijwilligerswerk in de natuur. Door jagen te verbieden, haken die vrijwilligers af, zo maakte hij duidelijk toen Thieme haar voorstel afgelopen week officieel indiende. Leenders vindt dat jacht in dienst moet staan van de natuur: ‘Door de natuurclubs stemrecht te geven, zorgen we ervoor dat het belang van de natuur altijd op de eerste plaats staat.’ PVV, SP en GroenLinks willen de plezierjacht wel verbieden.

Reageer op dit artikel