nieuws

50.000 Nederlanders tekenen voor kraanwater in horeca

Restaurant

Al meer dan 50.000 Nederlanders hebben de petitie ‘Overal kraanwater’ getekend. Met de petitie wil initiatiefnemer Vitens ervoor zorgen dat alle horeca en festivals in Nederland kraanwater beschikbaar stellen, al dan niet tegen een kleine vergoeding.

50.000 Nederlanders tekenen voor kraanwater in horeca

Inmiddels hebben meerdere partijen zich aangesloten bij het initiatief. Met de petitie willen de partijen kraanwater voor eens en altijd beschikbaar krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals. De petitie stelt dat als je op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. ‘Kraanwater is tenslotte een eerste levensbehoefte en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.’

Kraanwater hoeft niet gratis

‘Met deze petitie willen we ervoor zorgen dat we geen nee’meer te horen kunnen krijgen als we kraanwater bestellen. Dat hoeft niet gratis te zijn: ons kraanwater is een topproduct waar gerust een redelijke vergoeding voor gevraagd mag worden’, aldus de initiatiefnemers. De actie wordt ondersteund door onder meer Natuur & Milieu en het Voedingscentrum. Misset Horeca meldde eerder dat dertig procent van de gasten best wil betalen voor kraanwater. En dat dan nog best vijftig cent mag zijn.

Gezond

Waterdrinkers drinken gemiddeld ruim vier glazen water (250 ml) per dag. Daarmee drinken ze minder dan gezond is. Slechts 1 op de 5 waterdrinkers weet dat zes glazen (1,5 liter) door het Voedingscentrum wordt aanbevolen om de verliezen door ademhaling, zweten en urine te compenseren. 29 procent denkt dat dit meer glazen moeten zijn en 37 procent denkt juist dat het drinken van minder glazen gezond is. Waterdrinkers drinken vooral water om de dorst te lessen (68 procent) en om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden (62 procent). Nederlanders drinken gemiddeld twee soorten waters; kraanwater en natuurlijk mineraalwater zonder koolzuur. Deze en meer feiten staan in het Nationaal Wateronderzoek dat donderdag 23 juli werd gepubliceerd.

Reageer op dit artikel