Oestercrisis: 'voor de horeca is er niets aan de hand'

Oestercrisis: 'voor de horeca is er niets aan de hand'

Zeeland gaat gebukt onder een oestercrisis. De oesterboorder, een slakkensoort, eet negentig procent van de jonge oesters op. 'Voor de horeca is nu echter nog niets aan de hand', aldus Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging.

Wel vrezen oesterkwekers voor hun banen sinds de oestercrisis. De oesterboorder boort gaatjes in de schelpen van de oester en eet de inhoud op. Het probleem speelt in de kom van de Oosterschelde waar de bekende Zeeuwse creuse wordt gekweekt. De slak plant zich explosief voort.

Jonge oesters slachtoffer

Vooralsnog is er voor de horeca niets aan de hand, omdat het de jonge oesters zijn die ten prooi vallen aan de oesterboorders, zo legt Van Liere uit. Het duurt drie tot zes jaar om een perfecte oester te kweken. 'Het gaat dus vooral om de toekomst. Mogelijk dat je pas wat merkt vanaf 2016. Maar dan zullen er alternatieven aangedragen worden', aldus Van Liere.

Maatregelen

De Nederlandse Oestervereniging heeft bij het ministerie van Economische Zaken aan de bel getrokken, om te kijken welke maatregelen getroffen kunnen worden. Een optie is dat alle kweekvelden leeg worden gehaald en opnieuw aangelegd worden.