nieuws

Amsterdam strijdt tegen proppers

Restaurant

Handhavers van de gemeente Amsterdam hebben onlangs vier boetes uitgedeeld aan agressieve proppers in de stad. Over twee weken gaat het team weer op pad.

Amsterdam strijdt tegen proppers

Een propper is een medewerker van een horecagelegenheid die vanaf het terras gasten probeert te werven. Vaak gebeurt dit op hinderlijke en soms zelfs op agressieve wijze. Gasten worden de pas afgesneden, een menukaart, of kortingsbonnen in de handen gedrukt, of aan de elleboog naar binnen getrokken, zo schrijft De Telegraaf.  Hoewel het niet mag volgens de plaatselijke verordening (APV), is het fenomeen wel in opkomst in het centrum van Amsterdam.

Oneerlijke concurrentie

Om niet de dupe te worden, besluiten veel ondernemers om proppers in te zetten als hun buurman dat ook doet. ‘Dat is nu precies een van de redenen waarom het in Amsterdam niet mag’, meldt de gemeente aan de krant. ‘Het veroorzaakt wrijving tussen horecabedrijven door oneerlijke concurrentie.’

Boetes voor proppers

Omdat proppers als vervelend worden ervaren door mensen op straat, treedt de gemeente op. Een boete bedraagt 1400 euro. Omdat dit nog niet het gewenste effect lijken te hebben, onderzoekt de gemeente nu of het ook mogelijk is om die ondernemers die een propper inzetten, te vervolgen voor het plegen van een economisch delict. Dit omdat een boete hiervoor hoger is dan een overtreding van de APV.

Reageer op dit artikel