nieuws

‘De Chinees moet meer koks opleiden’

Restaurant

Chinese restaurants moeten meer werk gaan maken van het opleiden van koks voor hun restaurants. Van de honderd koks die een interne opleiding zouden krijgen, zijn er nog maar 58 aan de lessen begonnen.

‘De Chinees moet meer koks opleiden’

Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zondag aan de Tweede Kamer geschreven. Chinese restaurants halen veel koks uit Azië, terwijl in Nederland veel van hun collega’s werkloos thuis zitten, zo stelt Asscher. Daarom heeft Asscher met de restaurants afgesproken dat ze voorlopig nog wel koks uit het buitenland mogen halen, maar ook hun best moeten doen om werkloze koks uit Nederland op te leiden en een baan te geven.

Koks

Er hebben inmiddels meer koks werk gekregen dan was afgesproken en ook met aantal aantal opleidingen gaat het goed, behalve dus met de interne opleidingen. Daar zegt Asscher zich zorgen over te maken, net als over de kleine restaurants, die vaak niet in actie komen omdat ze de afspraken over het aantrekken van Nederlandse koks niet kennen.

Chinese restaurants

De Chinese restaurants maakten tijdens het eerste halfjaar van de afspraken volop gebruik van de mogelijkheid om nog eenvoudig koks uit Azië te halen. De maximaal negenhonderd werkvergunningen werden allemaal afgegeven. Overigens moesten tachtig restaurants voor honderd koks de vergunning weer inleveren omdat ze hadden verzwegen dat ze de afgelopen vijf jaar een boete hadden gekregen van de inspectie. Meestal gaat het dan om het illegaal tewerkstellen van vreemdelingen. Voortaan wordt hier vooraf en niet meer achteraf op gecontroleerd.

Inspectie

Uit cijfers van de inspectie die Asscher met zijn brief over de Chinese restaurants mee stuurde blijkt dat de horeca, niet alleen de Chinese restaurants, het niet altijd even nauw neemt met de regels. Bij ruim vijfhonderd inspecties bleken bijna honderd zaken de fout in te gaan, meestal met illegaal personeel. Onder deze illegalen vormen Chinezen de grootste groep, gevolgd door Egyptenaars en Turken.

Tekort aan koks

Het schrijven van minister Asscher dat veel koks in Nederland werkloos thuis zitten strookt overigens niet met het nieuws dat er in Nederland een tekort aan koks dreigt.

Reageer op dit artikel