nieuws

Hinke de Jong Nederlandse Champagne-Ambassadeur

Restaurant

Hinke de Jong heeft de felbegeerde titel Nederlandse Champagne-Ambassadeur 2015 behaald. De Nederlandse jury in opdracht van het Comité Champagne verkoos haar, een zelfstandige champagneprofessional uit Amsterdam, uit drie finalisten om haar heldere presentatie en inhoudelijke argumentatie over het hoofdthema reservewijnen in de Champagne.

Hinke de Jong Nederlandse Champagne-Ambassadeur

De jong maakt volgende maand kans om in Epernay uitgeroepen te worden tot Europees Champagne-Ambassadeur. Reservewijn is ook het thema van de Europese finale. Champagneproducenten mogen hun champagnes aanvullen met bewaarde wijn van eerdere oogsten. Deze reserve wordt onder andere gebruikt om ieder jaar eenzelfde kwaliteit en stijl te kunnen leveren, maar ook om meer complexiteit aan de champagne te geven.

Nederlandse titel
Tijdens de Nederlandse finale die dinsdag plaatsvond in Karel V in Utrecht, dienden de finalisten de rol en de kenmerkende aspecten van de verschillende typen wijnen in het assemblageproces toe te lichten. Daarnaast lichtten ze vier champagnes met een suggestie voor wijn-spijs advies toe. Ondanks haar goede voorbereiding was Hinke blij verrast met haar titel: ‘Ik voel me vereerd en trots dat ik dit jaar de Champagne-Ambassadeur van Nederland mag zijn. De eindopdracht was pittig, maar daardoor is het gevoel nu extra overweldigend.’

Passie voor bruisend goud
Hoewel zij het al tweemaal eerder schopte tot genomineerde voor de Nederlandse titel, is Hinke (41) een relatieve nieuwkomer in de wereld van bruisend goud. Zij groeide op in een Fries ondernemersgezin en heeft een achtergrond in de zakelijke dienstverlening. Tijdens haar reizen – één van haar grote passies – ontstond haar liefde voor champagne. Hinke verdiepte zich in dit bijzondere product en zag kans om er haar beroep van te maken. Sinds 2011 importeert zij met haar bedrijf Brouzje kwaliteitschampagne van de kleinere zelfstandige champagnehuizen. En met succes. Brouzje is sinds 2014 huisleverancier van de Franse ambassade in Nederland en levert aan sterrenrestaurants als Bord’Eau te Amsterdam, Fred in Rotterdam en De Kromme Dissel in Heelsum.

Europese finale
Door haar benoeming tot Nederlandse Champagne-Ambassadeur is De Jong genomineerd voor het Europees Concours des Ambassadeurs du Champagne, dat van 25 tot 29 oktober 2015 in Epernay wordt georganiseerd.

Reageer op dit artikel