nieuws

Jan Smink wint Bocuse Nederland voor tweede keer

Restaurant

Jan Smink van De Librije heeft samen met zijn commis Sander Verhaaf voor de tweede keer de Bocuse d’Or Nederland gewonnen. Hij won van Emiel Kwekkeboom (La Rive in het Amstel Hotel) Stephan Nijst (Stadshal in Hilton Rotterdam), Kees Visser ( Bij Kees in Zierikzee) en Gert van der Heijden van het Roode Koper in Leuvenum.

Jan Smink wint Bocuse Nederland voor tweede keer

De wedstrijd werd maandag 21 september gehouden tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Smink kookte volgens juryleden Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve** in Waalre en Andre van Doorn van Kasteel Heemstede* de perfecte kalfszwezerik. Ook Jonnie Boer van De Librije***, voorzitter van de jury, was lovend over het vleesgerecht van Smink. ‘Maar’, zegt Boer, ‘mijn stem telde niet mee.’ Het is voor de eerste keer in de – relatief korte geschiedenis van Bocuse Nederland – dat een kandidaat voor de tweede keer de landelijke finale wint. 

Jan Smink en Sander Verhaaf hebben ‘alles op alles gezet’ zegt Smink direct na de prijsuitreiking.  ‘Na juli toen de opdracht bekend was, hebben we keihard gewerkt. Naast ons gewone werk hebben we elke vrije maandag getraind in onze wedstrijdkeuken.’

André van Doorn

André van Doorn: ‘Jan had een hele mooie balans in zijn gerechten. Een prachtige zwezerik. Ook een mooi stuk. Niet een friemeltje. De smaken waren goed! Het zag er ook top uit. En op dit niveau maken de kleine dingen het verschil.’

Middelweerd is net als Van Doorn lovend over het niveau van de vijf koppels. Jan is echt een terechte winnaar. Een close finish met de nummer twee, maar ja dat kan.’

Jan Smink gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de halve finale in Boedapest, Hongarije. Daar moet hij een finaleplaats zien te bemachtigen voor de Bocuse wereldfinale in Lyon in 2017.

Prijzen Bocuse d’Or

Emiel Kwekkeboom van La Rive in het Amstel Hotel eindigde na Jan Smink, al maakt de organisatie van Bocuse officieel geen tweede en derde prijzen bekend. De commis van Kwekkeboom, Jules Wiringa, werd als beste commis gekroond. Kees Visser kreeg de prijs voor beste visgerecht en de prijs voor beste vleesgerecht ging ook naar Amsterdam, naar Emiel Kwekkeboom en Jules Wiringa van La Rive.

Wereldfinale Bocuse

In januari van dit jaar werd Jan Smink samen met zijn commis Rogier Peeters negende tijdens de wereldfinale van Bocuse d’Or.

Reageer op dit artikel