nieuws

Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek

Restaurant

Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 t/m 11 oktober plaatsvindt.

Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek
Jonathan Karpathios

Lokale producten worden steeds populairder. Volgens de initiatiefnemers van de Vegetarische Restaurantweek wordt het door meer mensen zelfs belangrijker gevonden dan biologisch. Maar in een geglobaliseerde economie is het lokaal inkopen van je producten nog helemaal niet zo makkelijk, zo stelt de organisatie. ‘Menig restaurant heeft geen idee waar in de regio aan te kloppen voor ingrediënten van eigen bodem. Toch is er een voorzichtige beweging zichtbaar van restaurants die zich afkeren van massaproductie en smaakvervlakking en zoeken naar authentieke en onderscheidende producten.’

Kwaliteit

Karpathios, chef-kok en eigenaar van restaurant Vork en Mes: ‘Ook de bodem draagt bij aan de smaak van de groenten. Bij de wijnbouw is dat al bekend, maar voor groenten geldt precies hetzelfde. De bodem bepaalt mede de kwaliteit van het product. Die kwaliteit is doorslaggevend voor het succes van je gerecht. Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet meer naar de kok.’

Restaurantweek

Volgens Floris de Graad, directeur van de Vegetariersbond kunnen lokale producten ervoor zorgen dat de kwaliteit van vegetarische gerechten naar een hoger plan wordt getild. ‘Dat is precies het doel van de restaurantweek. We willen restaurants hun grenzen laten verleggen en de gast er van laten meegenieten. Vegetarisch is nu nog voor veel mensen nieuw, maar straks volledig vanzelfsprekend.’

Originaliteit

De Vegetarische Restaurantweek vindt dit jaar van 5 t/m 11 oktober plaats. De nadruk ligt op de kwaliteit en originaliteit  van het menu.  De deelnemende restaurants bieden de gast een speciaal vegetarisch menu voor 25 euro. (40 euro in het hoog segment). Meer informatie is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl. De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond en het radioprogramma Vara’s Vroege Vogels.

Reageer op dit artikel