nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Paul Fagel

Restaurant

Paul Fagel is maandag 7 september Koninklijk onderscheiden. In Het Arsenaal in Naarden – voorheen zijn eigen restaurant – kreeg Paul Fagel uit handen van de burgemeester van Vreeland,  Marc Witteman, de bijzondere onderscheiding. Fagel – al meer dan 50 jaar in het vak –  is gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding voor Paul Fagel
Paul Fagel: Ridder in de Orde van Oranje Nasau

Jan-Willem Schuld, de man aan wie Paul Fagel (73) Het Arsenaal vier jaar geleden overdeed, weet niet waar hij moet beginnen als het gaat om de staat van dienst van Paul Fagel. ‘Een man die niet alleen 50 jaar in het vak zit, maar ook een voorbeeld was en is voor velen. Hij komt nog elke week hier in Naarden om de eieren te brengen. Hij is enorm betrokken bij culinair Nederland en een telg uit een bijzondere horeca-familie.’

Steve van der Ven (bekend van het Stan Huygensjournaal) bracht de gehele loopbaan van Fagel in kaart. Onder meer Cees Helder en Onno Kokmeijer hebben bijgedragen aan de samenstelling van de lijst met bijzondere verdiensten van Paul Fagel. Fagel was bijvoorbeeld mede-oprichter van Les Patrons Cuisiniers en was hij voorzitter van het Koksgilde. KHN-voormaan Lodewijk van der Grinten sprak tijdens de ceremonie. ‘Een gloedvolle speech’,  aldus Van der Ven. ‘Een van de zestig gasten omschreef Paul als een geluksbrenger. Dat vond ik de mooiste omschrijving.’

Ook staat hij te boek als verbinder tussen bedrijfsleven en onderwijs. Fagel was ook verbonden aan het ROC Mondriaan. ‘Paul Fagel heeft ons onderwijs op een hoger plan gebracht en heeft kwaliteitsbewustzijn van studenten en collega’s verhoogd,’ zegt H. C. de Bruijn, lid van het College van Bestuur van ROC Mondriaan.

Fagel werd met een smoesje naar Het Arsenaal gelokt vor een etentje met een bevriend echtpaar. Later zou een concert volgen. Hij werd door Schuld meegevraagd naar de brasserie om een expositie te bekijken. Daar zaten zo’n zestig gasten op hem te wachten, waaronder zijn dochters. ‘Zijn mond viel open, zo verbaasd,’ besluit Van der Ven.

Reageer op dit artikel