nieuws

Zout-alert op menukaart

Restaurant

In New York starten restaurants met een zout-alert op hun menu. Bij producten die erg veel zout bevatten moeten horecabedrijven op last van de gemeente een zoutvaatje gaan afbeelden. De regeling start op 1 december.

Zout-alert op menukaart

De gemeente gaat ervan uit dat niemand meer dan 2.300 milligram natrium per dag, circa een theelepel vol keukenzout, zou moeten nuttigen. Gerechten waar meer in zit, moet vanaf 1 december worden aangeduid met een waarschuwingsteken; een zoutvaatje.

New York is de eerste stad in de VS die op deze manier tegen overmatig zoutgebruik gaat waarschuwen. De gemeente heeft de restaurantketens in het vizier omdat daar volgens onderzoekers met zout wordt gesmeten.

Onderzoekers troffen bijvoorbeeld 2.590 milligram natrium in een kalkoensandwich en bijna 3.000 milligram in een spinazie-garnalensalade aan.

Nu al kritiek

De maatregel wordt overigens bekritiseerd. De onderzoeken waar de gemeente zich op baseert, zouden niet gedegen zijn en de campagnes om gezonder te eten zouden zich niet op bepaalde ingrediënten, maar op het hele eetpatroon moeten richten.

Nederland en zout

Ook in ons lans wordt hard gewerkt aan de vermindering van de zoutinname. Zo werkt een hoogleraar aan een natrium-arm fermentatieproces. 

In Misset Horeca 15 staat een uitgebreid artikel over zout, met name Fleur de sel. Daarin zegt zoutwerker Luc Vernhes ‘Zout is gezonder dan wijn.Te weinig zout is slecht, te veel ook.’ Nummer bestellen? 

 

 

Reageer op dit artikel