nieuws

Romain Bourger wint Sommeliers Cup 2015

Restaurant

Romain Bourger, heeft woensdag 30 september de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup op zijn naam geschreven. De sommelier van van het Britse The Vineyard at Stockcross uit Newport werd door de jury geroemd om zijn finesse en structuur.

Romain Bourger wint Sommeliers Cup 2015

De Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup is een internationale wedstrijd voor jonge, talentvolle sommeliers uit Europa. Vorig jaar vond deze plaats in Polen, waar de Nederlandse sommelier Jan-Willem van der Hek won. Dit jaar was de beurt aan Romain Bourger, van The Vineyard at Stockcross, in het Engelse Newbury, om de winnaarsschaal in ontvangst te nemen.

Examen en blindproeverijen
Het evenement werd georganiseerd op 27 en 28 september in het Van der Valk Hotel in Hoorn. Twaalf sommeliers uit zeven verschillende landen zetten gedurende twee dagen hun wijnkennis -en vaardigheden in om kans te maken op de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup. De wedstrijd begon op zondag 27 september met een theoretisch examen, bestaande uit 45 vragen over onder andere diverse wijngebieden, vinificatiemethodes, druivenrassen en wijn/spijscombinaties. Daarnaast werden de sommeliers letterlijk op de proef gesteld door het blindproeven van vijf verschillende dranken.

Praktijkexamen
Op maandag 28 september startte het praktijkexamen, waarna de drie beste sommeliers zich plaatsten voor de finale. Hiervoor moesten de deelnemers twee wijnen proeven en gedetailleerd beschrijven, een wijn correct decanteren en de ideale wijn zoeken bij een gerecht. Uiteindelijk kwamen Lendl Mijnhijmer (Waterproef), Ruben Kwakman (le VIN ‘x) en Romain Bourger (The Vineyard at Stockcross, UK) als beste uit de bus. De finale bestond uit een aantal praktijkonderdelen, waarbij de drie heren een drietal tafels met juryleden zo goed mogelijk moesten bedienen.

Gedreven sommelier
Uiteindelijk mocht Romain Bourger de winnaarsschaal van de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2015 in ontvangst nemen. Deze werd door Edwin Raben, medeorganisator en voorzitter van het NGS (Nederlands Gilde van Sommeliers), uitgereikt. Juryvoorzitter René van Heusden ‘Romain is een jonge, maar behoorlijk ervaren sommelier. Dat liet hij duidelijk zien bij de diverse wedstrijdonderdelen. Hij is gedreven, heeft oog voor detail en een groot proefvermogen. Geweldig om te zien hoe hij alles gestructureerd en met finesse aanpakt.’ De Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup wordt in 2016 opnieuw in het thuisland van de winnaar gehouden, in dit geval dus Engeland.

Reageer op dit artikel