Top-3 Lekker schuift aan bij Humberto Tan

Top-3 Lekker schuift aan bij Humberto Tan

In de uitzending van RTL Latenight schoof maandagavond 26 oktober de totale top 3 van Lekker met partners aan tafel bij Humberto Tan. Dat kon omdat ze allemaal op maandag dicht waren. Reden voor dit tv-optreden: de nieuwe Lekker gids voor 2016.

Alle drie de koks - Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Jannis Brevet - zijn van mening dat ze zonder hun partners nooit zover zouden zijn gekomen. Op de vraag van Humberto Tan om je partner eens te vergelijken met een gerecht:

Jonnie Boer vergelijkt Therese Boer met de rode rivierbaars zoals hij die als eerste heeft gevangen, die is natuurlijk en puur net, zoals zij is.

Jannis Brevet heeft Cocotte Claudine naar zijn vrouw Claudia genoemd, het gerecht heeft vrouwelijke vormen, is complex en krachtig en ontzettend lekker.

Jacob Jan Boerma: 'Kim is altijd rustig maar soms ontploft ze, daarmee lijkt ze op mijn gerecht 'smiley', daar zitten zoveel zuurtjes in dat het door je mond stuitert, zo is Kim ook'

Jonnie Boer over het koksvak

Boer is duidelijk over het vak van chef-kok 'dat gelul dat koks kunstenaars zijn, daar moeten we echt van af, we zijn gewoon mensen die werk afleveren'.

'Het niveau van koken in Nederland is enorm toegenomen, dat bewijst het aantal sterren in Nederland' zegt Kim Veldman. 'Eigenlijk zijn we allemaal even goed, alleen doen we het allemaal wat anders', zegt Therese Boer.

Jacob Jan Boerma over de toekomst van het koken in Nederland: 'We missen nog de erkenning. Wat Spanje, Scandinavië en Peru is overkomen en nu Brazilië overkomt dat ze het gastronomisch middelpunt van de wereld worden dat heeft ook Nederland in zich'.

Top 3 van Lekker

Jacob Jan Boerma zegt op te kijken tegen zijn tafelgenoten Jannis Brevet en Jonnie Boer. 'Ik ben een relatieve nieuwkomer. Ik vind het een eer om samen met hen in de top drie te staan.'

Jannis en Claudia  incasseren na een jarenlange stijging in alle gidsen en ranglijsten nu een kleine daling, van 2 naar 1. 'Maar temidden van dit podium is dat heel begrijpelijk omdat de kwaliteiten zo dicht bij elkaar liggen.'

Jonnie en Therese Boer beschouwen hun nieuwe nummer 1 positie in Lekker als een compliment voor de nieuwe Librije. 'In januari zijn we verhuisd. Eigenlijk hebben we een heel nieuwe zaak en dan is het toch een compliment als je een stijging behaald.' Ze vervolgt: 'Aan de top mag je niet stilstaan. We moeten blijven veranderen. En dat we dan zo kort na de verhuizing op 1 staan is wel een enorm mooi compliment.'

Bekijk hieronder de uitzending van RTL Late Night van maandag 26 oktober.