Jaap Braaksma 'Uitdaging om niveau Bib Gourmand vast te houden'

Jaap Braaksma 'Uitdaging om niveau Bib Gourmand vast te houden'

Jaap Braaksma, chef en eigenaar van restaurant Bij Jaap in Assen is supertrots op zijn Bib Gourmand. Deze kreeg hij maandag 9 november 2015 van Michelin. 'Een grote verrassing. Een nieuwe uitdaging om dit niveau vast te houden.'

Gabriel van der Wal, chef van Prinsenhof uit Groningen belde Braaksma op maandagochtend 9 november met het goede nieuws. ‘Echt een leuk begin van de dag. De inspecteur is bij ons geweest in augustus. Hij was erg enthousiast, maar dat was hij het jaar ervoor ook. Ik was er toen in augustus wel even mee bezig, maar vandaag zeker niet. Ik hoopte er ooit een te ontvangen, maar ik had dit niet gedacht.’

Mijn sous Dennis Klompsma schreeuwde dat hij het geweldig vindt. We gaan er straks maar eens een goed glas op drinken. En ook gasten mogen hier van profiteren. Ik wil wel een actie op poten zetten, maar dat moet ik nog uitdenken, zoals ik al zei: het overvalt me enorm.’

Verrassingsmenu Bij Jaap

Bij Jaap hanteerde alleen een verrassingsmenu. ‘95 Procent van de gasten koos hiervoor. Een klein deel wilde toch weten wat ze gaan eten, vandaar dat we ook een keuzemenu hebben opgetuigd. Voor 35 euro. Gewoon gecalculeerd, maar dus ook onder de norm van Michelin van 37 euro. ‘

Jaap Braaksma werkte voor hij zelfstandig ondernemer werd onder meer bij La Belle Epoque, Onder de Linden in Aduard, De Heeren van Harinxma op Landgoed Lauswolt en bij ‘t Gerecht in Groningen. Hij nam in 2011 De Moriaan in Assen over en gaf de zaak toen ook zijn eigen naam.

Bekijk hier de lijsten:
Het totale overzicht Bib Gourmands 2016
De vervallen Bib-Gourmands
De nieuwe Bib-Gourmands