Leon IJpelaar van FG is beste gastheer

Leon IJpelaar van FG is beste gastheer
Leon IJpelaar.

Leon IJpelaar is uitgeroepen tot beste gastheer van Nederland/België 2015. 'Hij dekt zijn gasten toe met een warme deken,' luidt het oordeel over deze van oorsprong Bossche gastheer. IJpelaar werkt voor Francois Geurds, onder meer eigenaar van tweesterrenrestaurant FG in Rotterdam.

Leon IJpelaar begon zijn carrière in de keuken van gerenommeerde restaurants in Brabant. Bij De Swaen in Oisterwijk was hij assistent rotiseur en bij De Karpendonkse Hoeve was hij assistent patissier.

In 1992 maakte hij de overstap naar de zwarte brigade. Van 1992 tot en 2008 was hij als maître het gezicht van Chalet Royal in Den Bosch. In die tijd leerde hij François Geurds (40) kennen, Geurds kwam daar als leerling binnen.

Gerrit Greveling, de eigenaar van Chalet Royal, behoort samen met Cees Helder en Heston Blumenthal tot de grote leermeesters van Geurds. Van 2008 tot 2014 was Leon IJpelaar werkaam bij Zoetelief in Den Bosch. Sinds juni 2014 werkt Leon IJpelaar bij FG Food Labs in Rotterdam. Leon IJpelaar is daarnaast betrokken bij diverse gildes waaronder het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Initiatiefnemer van de prijs is Culinaire Saissonier.