Matthijs van Nieuwkerk opent dwdd-restaurant Kranenborg

Matthijs van Nieuwkerk opent dwdd-restaurant Kranenborg
Radboud Bergevoet

In een bomvol Machinegebouw tegenover de studio van De Wereld Draait Door, opende DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk gisteravond het pop-up restaurant van Robert Kranenborg.

‘Gerechten uit de haute cuisine die op bijna geen enkele kaart meer zijn te vinden, omdat het vakmanschap ze te maken vaak ontbreekt', zo kondigde Van Nieuwkerk de afgelopen jaren steevast de culinaire rubriek van Robert Kranenborg in DWDD aan. Voor de ogen van miljoenen tv-kijkers bereidde de chef-kok bijzondere, in vergetelheid geraakte Franse klassiekers als canard à la presse (eend uit de pers). Van Nieuwkerk: ‘Ik zie nog die schitterende ouderwetse draaipers op tafel staan, waarin de ongebruikte delen van de eend werden uitgewrongen. Ik hoor nog scherp het gekraak van de botjes.’

Kookboek

Onder grote belangstelling overhandigde Van Nieuwkerk gisteravond het eerste exemplaar van het DWDD-kookboek aan Kranenborg. Alle gerechten die Kranenborg samen met een collega-kok in De Wereld Draait Door bereidde, zijn erin gebundeld. ‘Een geschiedenisboek en een kookboek’, aldus Van Nieuwkerk. In ‘DWDD kookt met Kranenborg’ (€24,99) staan 22 recepten die Robert Kranenborg in De Wereld Draait Door heeft laten zien. Met een makkelijker variant voor thuis. Het is weer een nieuwe telg in de spin-off familie van DWDD. Na een museum, de colleges van Robbert Dijkgraaf, optredens en festivals slaat het Vara-programma nu culinair de vleugels uit met een DWDD pop-up restaurant en een DWDD-kookboek.

Dwdd-restaurant

Zin in canard à la presse (eend uit de pers), pied de cochon (met kip en morieltjes gevulde varkenspootjes), rognon de veau (kalfsnier in eigen vet gegaard), coulibiac (Russische zalmpastei) of cervelas de fruit de mer (zeevruchtenworst)? Alle gerechten uit de talkshow kunnen vanaf vandaag, drie weken lang geproefd worden. Het restaurant in het Machinegebouw op het Westergasterrein in Amsterdam is van 3 tot en met 22 december iedere dag open vanaf 18.00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag ook voor de lunch geopend vanaf 12:00 uur met hetzelfde menu. Het vijf gangen-diner kost € 79,95. De eventuele winst van het DWDD Pop-up restaurant gaat naar de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.