Onzekerheid voortbestaan V&D treft ook La Place

Onzekerheid voortbestaan V&D treft ook La Place

De uitstel van betaling die V&D van de rechtbank in Amsterdam heeft gekregen, treft ook de restaurants van La Place. De medewerkers gaan met grote onzekerheid over hun baan de kerstdagen in.

De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, is niet langer bereid geld te steken in het concern. Slechte verkopen in november en december waren onder meer aanleiding voor dit besluit. Door het warme weer bleef de wintercollectie in de rekken hangen. De surseance (uitstel van betaling) betreft niet alleen de 62 noodlijdende warenhuizen, maar ook de restaurants van La Place. Het concern telt circa 10.000 werknemers. Ze gaan de kerst in met grote onzekerheid over hun baan. Surseance is vaak het voorportaal van een faillissement.

Goede kans op doorstart

De bewindvoerders bekijken of een doorstart mogelijk is. De winkels blijven voorlopig open, de webshop is wel gesloten. V&D hoopt op voortzetting van een zo'n groot mogelijk deel van het bedrijf. Surseance hoeft niet het einde te betekenen, aldus een woordvoerder. 'Het kan ook het begin zijn van een nieuw begin.' Volgens retaildeskundige Rupert Parker Brady maakt La Place, in tegenstelling tot V&D een goede kans op een doorstart.

Geen cadeaukaarten meer

De filialen van V&D zijn wel gewoon open, maar de webshop is vanwege de financiële perikelen gesloten. V&D giftcards, boekenbonnen, Fashioncheques en andere cadeaukaarten kunnen niet meer ingenomen worden. Ook niet bij La Place. Dat hoort volgens een woordvoerder bij de wettelijke verplichting die bij uitstel van betaling hoort.

CNV: 'een gotspe'

De vakbonden, die werden overvallen door de surseance, begrijpen niet dat Sun het warenhuisconcern niet meer tijd heeft gegeven. ,,Het typische kortetermijndenken van investeerders als Sun nekt nu V&D'', zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Hij noemt het ,,heel zuur dat bij alle goede plannen en intenties, nog voor dat het bedrijf met de vernieuwde winkelformule is gaan werken, Sun de handen van het bedrijf aftrekt. En dan als argument twee warme wintermaanden. Ik vind het een gotspe.''