Minder zout in Nederlandse voedingsmiddelen

Minder zout in Nederlandse voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig minder zout dan in 2011. Het zoutgehalte in brood is nu 21 procent lager dan in 2011, zo blijkt uit onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag 23 februari heeft gepubliceerd.

Omdat brood een grote bijdrage levert aan de inname van zout, draagt de daling van het zoutgehalte in deze productcategorie er in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen.

Zoutgehalte

In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk, aldus het RIVM.

Horeca en catering

Aanleiding voor het onderzoek is een akkoord dat de minister van Volksgezondheid en de brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, horeca, detailhandel en catering begin 2014 hebben getekend.

Vet en suiker

Hierin is afgesproken de gehalten aan zout, vet en suiker in voedingsmiddelen stapsgewijs te verlagen.

Bron: ANP