Innovatie en duurzaamheid centraal op Horecava

Innovatie en duurzaamheid centraal op Horecava

Innovatie blijkt door de jaren heen één van de belangrijkste bezoekredenen aan de Horecava. Ook duurzaamheid vormt steeds meer een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering van de horecaondernemer. Op het InnovationLAB is te zien hoe trends vertaald kunnen worden in nieuwe kansen voor het horecabedrijf. Zo is er een bijzondere demonstratie met 3D food printing.

In het InnovationLAB zijn de genomineerden en winnaars van de Horecava Innovation Award te vinden. Ook presenteren innovatieve ondernemingen er hun productontwikkelingen en worden innovatieve food & beverage-concepten geserveerd. Ten slotte geven sprekers op het podium hun visie op innovatief ondernemen.

Horecava Innovation Award
Een toekomst vol digitale kansen en voedseltechnische uitdagingen. Dat blijkt uit de 124 inzendingen die de vakjury van de Horecava Innovation Award dit jaar mocht beoordelen. Sfeer, smaakbeleving, minder verspilling en ongezonde toevoegingen, en écht contact zijn de centrale thema’s bij de zestien genomineerde producten en diensten. Maandag 11 januari worden de vier categoriewinnaars, de overall winnaar, de publieksprijs en de winnaar van de Karel de Vos Award bekendgemaakt. Deze laatste gaat naar de meest gastgerichte innovatie, die de horecaondernemer ondersteunt in zijn bedrijfsvoering en die geproduceerd wordt met respect voor mens, dier en planeet.

Innovatieve ondernemingen
Diverse innovatieve ondernemingen presenteren vier dagen lang doorlopend nieuwe productontwikkelingen in het InnovationLAB.

  • byFlow met de 3D food printer: hoe gaat food printing in zijn werk en wat zijn de mogelijkheden voor de horecaondernemer? ‘Kaviaar’ en ‘chocolade’ printen, koekjes met de zelfgeschreven naam van de bezoeker. Of taarten met zijn gezicht als topping. De mogelijkheden van 3D printing zijn legio. Met hetzelfde apparaat zijn ook accessoires van plastic of keramiek te printen, of siliconen mallen.
  •  De Vegetarische Slager met de vegetarische bieflap: deze wordt gemaakt dankzij een nieuwe technologie, die lijkt op brood bakken. De door Wageningen UR ontwikkelde shear cell technology, waarmee de bieflap wordt gemaakt, biedt de vegetarische markt nieuwe mogelijkheden.
  • Grown met CressToday: kleine kweekinstallatie om in een handomdraai eigen cressen te kweken. Ze maakt verse en gezonde voeding toegankelijk.
  • Caenator met een hightech friet vending machine: bakt in echte olie een smaakvol, knapperig en geurig portie frites in twee minuten.
  • Green Fortune met De Plantwall: een verticale tuin met een enorme impact op het interieur.
  • Blue Acres met Aquaponics: een systeem dat hydro- en aquacultuur combineert in een ecologisch evenwicht. Vissen leveren voedingsstoffen voor de planten, die het water weer filteren voor de vissen.
  • Tastyclub met Tastyclub, de digitale restaurantkaart: app voor dagelijkse kortingen, met focus op de voorkeuren van de gast.
  • Smakerij met Kaassmaker: een nieuwe keukentool om zelf kaas te maken, naar eigen smaak.
  • AKE-Ideal Nordcap met Snacky, de koud-warm combinatievitrine: een aantrekkelijke presentatie om voedsel vers te bereiden en te serveren.
  • Innovatieve food & beverage-concepten om te proeven: o.a. de Bieterbal, Pekoe Tea Liqueur, Shrubs (fruitazijnsiroop op basis van edik), Tea Quiero en de Honey Spoon. Variatie in de Keuken presenteert een gerecht dat op basis van duurzame menu-engineering is samengesteld.

Horecava
De Horecava, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie, beleeft in 2016 haar 60e editie, en vindt plaats van maandag 11 tot en met donderdag 14 januari in RAI Amsterdam. Meer informatie over de Horecava zoals deelnemerslijst, programma en plattegrond is hier te vinden.