Stef Hofstede wint Cas Spijkers Trofee

Stef Hofstede wint Cas Spijkers Trofee

De 22-jarige Stef Hofstede uit Hengelo, student aan de Cas Spijkers Academie Twente, heeft de Cas Spijkers Trofee 2016 gewonnen. Deze bijzondere trofee, als eerbetoon aan de grondlegger van de Nederlandse gastronomie, is op de Horecava uitgereikt.

Stef Hofstede is door het bestuur van de Stichting Cas Spijkers Academie gekozen uit de voordrachten van de drie academies in Nederland (Boxmeer, Breda en Twente (Almelo)). Stef reageerde enthousiast: 'Ik ben er echt ontzettend trots op dat ik deze mooie prijs heb gewonnen.' Hij werd meteen gefeliciteerd door Emiel Kwekkeboom, de eerste winnaar van de Trofee.

Leergierig

Het bestuur oordeelde Hofstede zich in tweeënhalf jaar tijd ontzettend ontwikkeld heeft. Na de havo is hij gestart met de niveau 2 koksopleiding, waarna hij is aangenomen op de Cas Spijkers Academie Twente. De castingcommissie onder leiding van meesterkok Cees Helder, had lichte twijfel over zijn basiskennis in de keuken. Op de academie en bij zijn eerste leerwerkbedrijf Het Ros van Twente in De Lutte heeft hij zijn tekort aan basiskennis snel en ruimschoots ingehaald. 'Hofstede is een enthousiaste jongen, heeft een leergierige houding en houdt ervan om te sparren met zijn leermeesters en docenten.' Tijdens het 2e jaar van de opleiding, werkte Hofstede bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop waar hij zich in een rap tempo verder ontwikkeld heeft. Zelfstandigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen kwamen daar erg naar boven.

Moeilijke start

Op dit moment, in het laatste jaar van de academie, legt Hofstede de lat voor zichzelf nog hoger. Hij heeft zijn werkplek bij De Swarte Ruijter* in Holten. 'Hofstede heeft misschien een beetje een moeilijke start in de beginfase bij dit bedrijf gehad maar door zijn wilskracht, doorzettingsvermogen en sociale karakter werkt hij nu naar volle tevredenheid van chef en leermeester SVH meesterkok Erik de Mönnink, oud chef de partie de Swaen** van Cas Spijkers.

Trofee

De Cas Spijkers trofee staat, net als zijn naamgever, voor vakmanschap, gedrevenheid, inzet en liefde voor het koksvak. De prijs bestaat uit een wisseltrofee, een koksmes en een zilver bord met inscriptie. De wisseltrofee is na het overlijden van de beroemde kok uit Moergestel in het leven geroepen. De winnaar is een vernieuwende, onderscheidende en maatschappelijk betrokken student die de specifieke vaardigheden en competenties die behoren bij deze opleiding uitstekend beheerst. Ook valt de winnaar op binnen de academie door zijn gedrag, dat past in lijn van het gedachtengoed van Cas Spijkers: ‘correct, innovatief, efficiënt en doelgericht’.