nieuws

John Dory zet vistronomie op de kaart

Restaurant

John Dory vistronomie opent half februari aan de Prinsengracht 999, midden in het centrum van Amsterdam. Met de komst van John Dory is vistronomie een feit. De naam John Dory is Engels voor de Zonnevis, die ook terugkomt in het logo van de zaak.  Arjan Wennekes, bedenker van de term vistronomie en tevens patron cuisinier leeft zijn droom: ‘Bij John Dory kan je ook spontaan binnen lopen en je laten verrassen door de creativiteit van de keuken. Ons jonge maar ervaren team zorgt met passie en ervaring voor onze gasten met de beste producten.’

John Dory zet vistronomie op de kaart
Foto: Ayako Nishibori

Inspiratie voor zijn gerechten komen overal vandaan. ‘Ik haal veel inspiratie uit de seizoenen met de producten die erbij horen, maar ook op reis word ik geprikkeld. Ik hou trends in de gaten en weet wat er speelt, maar gewoonweg op verschillende plekken eten brengt mij ook veel ideeën. De beleving, de combinaties, het toegankelijke, dat alles maakt het vistronomie.’

Kaart
De producten en ingrediënten voor de gerechten zijn regionaal, veel seizoensproducten bijvoorbeeld uit de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Voorbeelden zijn IJsselmeervis, Oosterscheldekreeft, Waddenoesters en Waddenkokkels. De menukaart bestaat naast a la carte ook uit menu’s van 3-, 4-, 5- of 6-gangen en wisselt per seizoen, ook is er een Plat du Jour buiten de kaart om. In de gerechten spelen combinaties een grote rol. Op verschillende manieren worden gasten verrast, in smaakcombinaties, maar ook in kleur en het servies hoort erbij. Het team kan op verzoek ook mooie vlees- of vegetarische gerechten te bereiden. Op de begane grond bevindt zich de bar en kan men zonder reservering naar binnen lopen voor een goed glas wijn met heerlijke hapjes zoals bijvoorbeeld verrassende snacks en oesters.

Team
Chef en patron Arjan Wennekes (Visaandeschelde, The Roast Room, Klein Paardenburg, ZIN, Vermeer) is samen met chef Sonny Speelman (Visaandeschelde, The Roast Rom, Quartier Sud) culinair verantwoordelijk. In de open keuken laat het gedreven team zien wat er nog meer kan met de producten. ‘De bereidingen zijn puur en door de producten in hun waarde te laten kunnen we de klassieke basis matchen met de stijlen van nu.’ Na jaren met veel verschillende mensen gewerkt te hebben heeft Arjan nu een mooi team om zich heen verzameld. Restaurantmanager Menno de Roode is naast Arjan het gezicht van John Dory in het restaurant, hij zorgt voor een perfecte ‘vistronomie’ beleving met zijn team.

Interieur
Het interieur van het monumentale pand heeft een jonge frisse uitstraling in combinatie met de 17e eeuwse pakhuiselementen zoals touwlampen. Het kleurgebruik is geïnspireerd op de kleuren van de zee, groen/blauwtinten met het stoere en rauwe van staal, hout en leer. Het verfijnde komt terug in het zink aan de bar en de glanzende tegeltjes. John Dory biedt in de bar beneden plaats voor 20 gasten en aan de op maat gemaakte Chefs Table van Douglas spar kunnen 8 gasten plaatsnemen. Boven in het restaurant is er plaats voor 50 gasten.

Reageer op dit artikel