nieuws

Meeste arbeidsongevallen horeca in het weekend

Restaurant

Ernstige arbeidsongevallen vinden vooral plaats tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur, blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie. In de horeca vallen de meeste slachtoffers in het weekend.

Voor de sector cultuur, sport en recreatie is de ‘ongevalsdag’ de woensdag. In de landbouw, bosbouw en visserij vallen juist de meeste slachtoffers op maandag en dinsdag, aldus de inspectie.

Dat de meeste ongelukken gebeuren in de ochtend of middag, komt dat doordat mensen ’s ochtends gehaast zijn om aan de slag te gaan en ’s middags nog snel een klus willen afronden. Medewerkers in de industrie, de afvalbranche en de bouw krijgen het vaakst te maken met arbeidsongevallen. De ernstigste ongelukken gebeuren in de bouw doordat bouwvakkers van veelal onveilige steigers afvallen.

Vooral jongeren in de leeftijdscategorie vijftien tot en met 24 jaar lopen relatief veel ernstige verwondingen op.

Een ongeval leidt lang niet altijd tot arbeidsverzuim. In de helft van de gevallen gaan de getroffen werknemers de volgende dag alweer aan de slag. In de horeca is het verzuim na een ongeval laag. Het gaat dan bijvoorbeeld om koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben.

Reageer op dit artikel