nieuws

Restaurant Janz. opent officieel de deuren

Restaurant

Restaurant Jansz. opent deze week officieel haar deuren. Het restaurant maakt onderdeel uit van het vernieuwde Pulitzer hotel, maar wordt nadrukkelijk zelfstandig in de markt gezet en heeft ook een eigen ingang.

Restaurant Janz. opent officieel de deuren

De interpunctie in de naam Jansz. zegt alles. Jansz. behoeft geen ellenlange uitleg. Het sfeervolle, no-nonsense restaurant opent in februari haar deuren aan Reestraat 8, middenin de Negen Straatjes.

De keuken van Jansz. staat onder leiding van de New Yorkse executive chef Cassidy Hallman (Momofuku, Bouley en Gelso&Grand). De keukenbrigade van Jansz. wil internationale flair vertalen naar Hollandse nuchterheid.

Moderne klassiekers

De menukaart is opgebouwd uit moderne klassiekers met een ongecompliceerde stijl, zoals gehaktballetjes geserveerd in marinara saus. Daarnaast ook internationale grootheden als de Reuben sandwich, salade Niçoise, Burrata met tomaat, tonijntartaar en zeetong à la Meunière.

Jansz. is opgebouwd uit een verzameling grachtenpanden met uitzicht op de Keizersgracht of de Negen Straatjes. Deze sfeer wordt gevangen in de mosgroene banken langs de muren van antracietkleurige houten panelen en het witte marmer van de tafels.

U-vorm

Het restaurant ontvouwt zich als een U-vorm rondom de semi-open keuken, waarbij gasten ook kunnen plaatsnemen aan hoge krukken met direct zicht op de chefs. De keuken wordt gebruikt als ‘afmaakkeuken’, voorbereiding en het meeste koken gebeurt in de grote keuken in de kelder. Gerechten worden met twee keukenliften naar boven getransporteerd en verder afgemaakt.

Het interieur verwijst hier en daar subtiel naar het rijke verleden van de locatie zonder oog voor moderne stijl te verliezen. Zo brengt de indrukwekkende entree een eerbetoon aan de historie van het pand: in de voormalige apotheek – waar Pulitzer voorheen een wijnsalon had – verzamelen originele apothekersflesjes zich in de hout-met-marmeren nisjes.

Ooit was het pand op de Reestraat bezit van de zeventiende-eeuwse koperhandelaar Volkert Jansz die ook inspiratie bood voor de naam van het restaurant. Een knipoog naar dit verleden uit zich in de koperen details in Jansz.

Reageer op dit artikel