nieuws

Restaurant Rebelz biedt ex-gedetineerde vrouwen een kans

Restaurant

REBELZ aan de Rotte in Rotterdam opent op 23 februari aan de Bergse Rechter Rottekade 1 de deuren. Een restaurant met een bijzondere missie: ex-gedetineerde vrouwen een kans bieden op een mooie toekomst. In het restaurant worden ze opgeleid tot kok of gastvrouw.

Restaurant Rebelz biedt ex-gedetineerde vrouwen een kans

Via stichting Back on Trek zullen per jaar tot 15 ex-gedetineerde vrouwen naar een nieuwe plek op de arbeidsmarkt worden begeleid. In een leer- werktraject van 10 maanden kunnen zij zich omscholen tot kok of gastvrouw. Er is een selectieprocedure opgesteld in samenspraak met de penitentiaire instelling in Nieuwersluis.

De opleiding werd afgestemd met de Horeca Academie in Den Haag. Alle kandidaten in het restaurant worden door een persoonlijke coach van Back on Trek gecoacht. Na afloop van hun leer- werk traject helpen we ze naar een volgende werkplek waarin ze volledig zelfstandig aan de slag gaan.

Karin Nijman van stichting Back on Trek en ondernemer Klaasjan Krook zijn de initiatiefnemers. ‘We willen laten zien dat je een succesvol restaurant kunt runnen en tegelijkertijd een maatschappelijk doel kunt nastreven. Soms moet je tegen de stroom in om je doel te bereiken. En dat past bij onze definitie van een rebel: iemand die het de moeite waard vindt om te vechten voor een beter bestaan. Een bezoek aan REBELZ aan de Rotte geeft je het besef dat we allemaal in ons leven gelukkige en minder gelukkige keuzes maken. Met ons restaurant willen we dan ook een instituut voor verbetering realiseren.’

Deze missie is door de kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam gevat in een sprankelende inrichting, die je, bewust of onbewust, even aan het denken zet. Ook met de mediterrane keuken, waar de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh de scepter zwaait. Vanuit zijn achtergrond brengt hij Levantijnse invloeden mee. ‘Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een kans te krijgen op een beter bestaan.’

Op de kaart staan herkenbare Mediterrane gerechten met Levantijnse accenten. ‘Hierdoor ontstaat een unieke keuken die een mooie combinatie vormt met onze missie.’

Reageer op dit artikel