nieuws

Voor het eerst drie Michelinsterren in Scandinavië

Restaurant

Geranium in Kopenhagen en Maaemo in Oslo zijn de eerste Scandinavische restaurants die drie Michelinsterren krijgen toebedeeld. Dat werd woensdag 24 februari bekend toen Michelin haar ‘Nordic Guide’ presenteerde.

Voor het eerst drie Michelinsterren in Scandinavië

Als eerste en enige restaurant in Denemarken kreeg restaurant Geranium in Kopenhagen drie sterren. Noma, de afgelopen jaren meerdere malen uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, blijft –als enige Deense restaurant- staan op twee sterren. Het toprestaurant van René Redzepi sluit eind dit jaar haar deuren omdat de chef een stadsboerderij gaat beginnen. Denemarken kreeg verder vier nieuwe één-sterzaken: Kadeau in Bornholm, Frederiksminde in Præsto en Henne Kirkeby Kro in Henne kregen voor het eerst een ster. Het Kopenhaagse Kong Hans Kælder krijgt haar ster weer terug.

Vijf nieuwe sterren Noorwegen

In de Noorse hoofdstad Oslo werd ook eenmaal het maximale sterrenaantal uitgedeeld. Daar viel Maaemo de eer te beurt. Het restaurant, met slechts acht tafels, kreeg in 2012, 15 maanden na haar opening al direct twee sterren van Michelin. De restaurants Kontrast in Oslo en Re-Naa in Stavanger kregen voor het eerst één ster, waarmee Noorwegen in totaal nu 4 één-sterrestaurants heeft.

Zweden: erkenning Faviken

Geen driesterren-feest in Zweden. Wel komt het alom geroemde Faviken, van chef-kok Magnus Nilsson, de gids binnen met twee sterren, als vierde restaurant in Zweden. Daarnaast kreeg het land vijf nieuwe één-sterzaken: Sushi Sho in Stockholm, Borgholm op het eilandje Ӧland, Upper House in Göteborg, Daniel Berlin in Skåne-Tranås en PM & Vänner in Växjö. Deze vijf brengen het totaal aantal sterzaken in Zweden op 20.

Weing spektakel in Finland

In Finland bleef het rustig. Geen nieuwe sterren, geen vervallen sterren. In de Finse hoofdstad behielden de restaurants Ask, Chef & Sommelier, Demo en Olo hun ster. In dezelfde stad behielden Boulevard Social, Emo, Farang en Gajin hun Bib.

Bekijk hier het complete overzicht van alle sterren en Bibs in Scandinavië in 2016.

Reageer op dit artikel