nieuws

27e editie Clochers & Toques festival op 19 en 20 maart 2016

Restaurant

Het prestigieuze wijnfestival Clochers & Toques beleeft in het weekend van 19 maart haar 27e editie. Dit jaar is driesterren Michelinchef Arnoud Donckele van Résidence de la Pinède verantwoordelijk voor het galadiner

27e editie Clochers & Toques festival op 19 en 20 maart 2016

De wijnstreek Limoux in Zuidwest-Frankrijk telt zo’n veertig dorpen. Voor de jaarlijkse wijnveiling Toques et Clochers zorgt ieder dorp jaarlijks voor twee bijzondere vaten wijn. Deze vaten worden   voor de veiling beschikbaar  gesteld. Elk vat dat op de veiling onder de hamer gaat is uniek. Het is geen willekeurig gekozen vat uit alle wijn, maar een vat wijn van het beste perceel van elk dorp.  Vaak één met de beste ligging, de meest ideale helling, de beste grond, oudste wijnstokken etc.De wijn krijgt een bijzondere vinificatie: puur natuur, met de beste zorg, zonder filtrage en de mooiste vaten. Per vat worden er maar 300 flessen mee  gevuld. Elke fles krijgt een eigen nummer.  Een belangrijk deel van de opbrengsten van deze jaarlijkse wijnveiling wordt geïnvesteerd in het opknappen van de tientallen middeleeuwse kerkjes in het gebied (vandaar Clochers = klokken).

Festival & veiling

Tijdens het festival zijn in elke dorp wijnfeesten. Op zondag vindt de veiling plaats en traditioneel wordt het wijnfeest afgesloten met een gala diner waar wereld’s grootste drie sterrenchefs (vandaar Toques = koksmutsen) het diner verzorgen.  In 2007 had Jonnie Boer de eer, dit jaar,  tijdens de 27e versie van het festival,  verzorgt chefkok Arnoud Donckele van Résidence de la Pinède *** uit Saint-Tropez het galadiner.  Donckele was in 2013 de chef van het jaar in Frankrijk.

De wijnen van Toques et Clochers worden in Nederland door Bacchantes geïmporteerd. Voor meer informatie over het programma kan de site van Bacchantes worden geraadpleegd.

 

 

Reageer op dit artikel