nieuws

Horeca verdeeld over uitbetaalde overuren

Restaurant

Op de Facebooksite van Misset Horeca wordt verschillend gereageerd op de recente uitspraak van de kantonrechter dat sterrestaurant Merlet hun voormalige chef-kok alsnog een halve ton aan overuren moet betalen. Er lijken zowel voor- als tegenstanders.

Horeca verdeeld over uitbetaalde overuren

De rechter oordeelde dat uit de Horera-CAO niet blijkt dat de ‘cultuur’ in de horeca meebrengt dat er wordt overgewerkt zonder betaling daarvoor. Sterrestaurant Merlet in Schoorl moet de voormalig chef-kok daarom nog dik €55.000 aan overuren uitbetalen.

De overuren worden op Facebook ‘een investering in jezelf’ genoemd, door Ralph Geerts, Dave Beeckmans, Menno Post en Rolf Hoekstra. ‘Ik zou nooit behaald hebben waar ik nu ben zonder overuren. Ik vind dit diep triest voor horeca Nederland’, vult Post nog aan. ‘Dat gezeik over uren. Een werkdag is toch gewoon een werkdag’, stelt Clemens Schalkwijk. ‘Overuren en betalen blijven vieze woorden in de horeca’, zegt Rene Klein. Ronald van den Hoff noemt het ‘typisch weer zo’n polderuitspraak’. ‘De kok krijgt zijn overuren, het contract van 5 jaar wordt niet erkend door de rechtbank, beide partijen winnen…of liever gezegd: verliezen….’

Christel Arts Govers noemt het daarentegen heel goed dat overuren uitbetaald moeten worden. Christha Willems sluit zich daarbij aan: ‘Dit werd eens tijd, gewoon betalen voor de uren die gemaakt worden. Onzin investeren in jezelf, investeren in de baas zul je bedoelen. Er is weinig tot geen nieuwe aanwas, jonge mensen kiezen er niet meer voor om veel uren te maken voor een schamel loontje. Overuren wel betalen maakt het vak aantrekkelijker.’ Laurens Maas noemt de uitspraak van de rechter ook terecht. ‘Overuren binnen 3 maanden terug in vrije tijd en anders in geld, zoals het hoort.’ Stephano Jansen schrijft: ‘Je hoort het steeds vaker ‘het hoort bij je functie’, overuren draaien, zelden op kunnen maken, en als uitbetalen aan bod komt is er geen geld.’ Michel Zeeman’s reactie: ‘Dat zullen een hoop rechtszaken worden dan.’

Bastiaan Zuidhof en Levy Smit vinden dat er vooral duidelijke afspraken gemaakt moeten worden en dat deze moeten worden vastgelegd. Dave Beeckmans en Jos Broshuis menen dat de chef-kok zelf zijn overuren had moeten indammen aangezien hij zelf de verantwoordelijkheid had over het roosters.

 

 

Reageer op dit artikel