nieuws

KHN: Asscher negeert uitvoeringsramp Wwz

Restaurant

KHN luidt de noodklok. ‘Gastvrijheidsondernemers kunnen door de uitwerking van de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) geen werkbare afspraken meer maken met hun medewerkers’, zo stelt de bracheorganisatie.

KHN: Asscher negeert uitvoeringsramp Wwz

De effecten van de wet worden, met het zomer- en terrassenseizoen in zicht, pijnlijk zichtbaar, zo meldt KHN. Voorzitter Toon Naber: ‘Juist ónze branche die wordt gekenmerkt door pieken en dalen heeft flexibele contracten nodig. Ondernemers nemen trouwe medewerkers die elk seizoen weer kwamen werken nu niet weer in dienst, omdat werkgevers dan automatisch aan rigide vaste contracten vastzitten. Dat is een veel te groot werkgeversrisico.’

‘Minister Asscher lijkt Oost-Indisch doof voor de voortdurend aangekaarte problemen. Dat is een slecht signaal voor werkgevers en voor werknemers die graag in de gastvrijheidsector willen werken. De minister jaagt horecamedewerkers zo zzp-constructies in met nóg meer onzekerheid.’ KHN roept minister Asscher op om weer werk op maat te kunnen organiseren. ‘Dat geeft uiteindelijk al deze gastvrijheidsprofessionals op de arbeidsmarkt wél baankansen.’

De wet beoogt meer vaste dienst, ‘grotere’ banen (met meer uren) en meer vrijheid voor werknemers om werk in te delen. Dat vergroot de werkgeversrisico’s in de horeca met veel pieken, dalen en seizoenen. Naber: ‘Denk bijvoorbeeld aan strandpaviljoenhouders en eigenaren van ijssalons die loon moeten betalen als er geen werk en omzet is omdat het geen hoogseizoen is of slecht weer.’
KHN heeft minister Asscher een uitnodiging gestuurd om de aanpassingen die volgens KHN nodig zijn te bespreken.

Nederland kent 32.000 horecawerkgevers met 367.500 banen, waarvan 82.000 voltijd- en 285.500 deeltijdbanen. 148.000 banen zijn voor minder dan gemiddeld 12 uur per week. 225.000 medewerkers zijn jonger dan 25 jaar.

Reageer op dit artikel