nieuws

Restaurant Rebelz zet afval om in biogas

Restaurant

Restaurant Rebelz aan de Rotte in Rotterdam dat vorige week de deuren opende, zet afval om in biogas.

Restaurant Rebelz zet afval om in biogas
Fotobureau Roel Dijkstra

‘We willen het instituut voor verbetering zijn’, aldus Karin Nijman van stichting Back on Trek en ondernemer Klaasjan Krook. ‘Duurzaam zijn, niet alleen op het gebied van personeel.’ In het restaurant worden ex-gedetineerde vrouwen opgeleid tot kok of gastvrouw.

Van afval tot biogas

‘Voor €12,50 per week leegt afvalbedrijf Rotie wekelijks onze veton met organisch restmateriaal.’ Dit wordt nuttig hergebruikt. In een fabriek wordt het ingezamelde materiaal vergist tot biogas, een biologisch proces waarbij organische stoffen door micro-organismen worden afgebroken tot onder andere methaan, oftewel biogas. Het geproduceerde biogas wordt gebruikt als brandstof voor gasmotoren. Deze motoren drijven een generator aan voor het opwekken van groene stroom waarmee jaarlijks 20.000 huishoudens in Amsterdam worden voorzien.

Frituurvet

Naast organisch restmateriaal verwerkt het bedrijf ook frituurvet van horecagelegenheden. Dit wordt in samenwerking met Biodiesel Amsterdam gerecycled tot biodiesel. 

In restaurant Rebelz worden via stichting Back on Trek  per jaar maximaal 15 ex-gedetineerde vrouwen naar een nieuwe plek op de arbeidsmarkt  begeleid. In een leer- werktraject van 10 maanden kunnen zij zich omscholen tot kok of gastvrouw. Er is een selectieprocedure opgesteld in samenspraak met de penitentiaire instelling in Nieuwersluis.
Later meer over Rebelz in het magazine van Misset Horeca.

Reageer op dit artikel