nieuws

Ron Blaauw ambassadeur voor SOS Kinderdorpen

Restaurant

Ron Blaauw heeft afgelopen week in Ghana projecten bezocht van SOS Kinderdorpen. De sterrenkok ging mee naar Ghana om het werk van SOS Kinderdorpen te zien, omdat hij heeft aangegeven zich exclusief in te willen zetten voor de internationale kinderhulporganisatie.

Ron Blaauw ambassadeur voor SOS Kinderdorpen
Ron Blaauw in Ghana voor SOS Kinderdorpen (Foto Joris Lugtigheid)

Blaauw past zo goed bij SOS Kinderdorpen door zijn no-nonsens karakter, doordat hij ervaringsdeskundige is als vader van een gezin, maar bovenal door zijn visie die hij weer van zijn eigen ouders heeft geleerd: elk kind moet kind kunnen zijn. Ron Blaauw wil graag helpen om kinderen wereldwijd ook die kans te geven. ‘Ik hoop bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Voor ouders zijn gelukkige kinderen het allerbelangrijkste. En ik heb gezien hoe veel kinderen daar weer kunnen lachen door de inzet van SOS Kinderdorpen. Doordat zij weer liefde krijgen, vergeten zij hun ellende sneller.’

Geitenkoppen 
Blaauw bezocht onder andere een enorme voedselmarkt. Daar kreeg hij een snelcursus over de Ghanese keuken: ‘Wat een enorme verzameling van geuren, kleuren en smaken. Ik heb nog nooit zoiets gezien: geitenkoppen, opengesneden koeien en geslachte kippen lagen op houten tafels uitgestald in de zinderende hitte. En uiteraard heb ik de lokale gerechten leren kennen zoals Fufu en Banku. En wat vooral fantastisch was: de mensen zijn allemaal zo aardig en positief. Ik voelde me echt welkom.’ Blaauw dook daarna de keuken in om met de kinderen een maal te koken voor de hele familie in het SOS kinderdorp. Iedereen hielp lachend mee. ‘De kinderen hebben het daar zo goed. Ze krijgen een SOS moeder en SOS broertjes en zusjes en die hebben ze echt voor het leven. Natuurlijk is je biologische familie nooit helemaal vervangbaar, maar de familiezorg compenseert heel erg veel. Deze kinderen hebben vaak traumatische dingen meegemaakt, maar doordat zij weer zoveel liefde krijgen, vergeten zij hun ellende sneller.’

Meer hulp nodig
Behalve het kinderdorp bezocht Ron ook de armste sloppenwijken van West-Afrika waar SOS Kinderdorpen familieversterkende programma’s heeft opgezet. Blaauw: ‘We hebben daar veel scholen bezocht, en zoveel blije kinderen gezien die weer echt “kind” konden zijn. Het was ook fantastisch hoeveel moeders in de sloppenwijken een eigen bedrijf hebben opgezet dankzij SOS. Visrokerijen, naaiateliers, kapperszaken, waterverkooppunten, dat ondernemerschap is geweldig. En daar zou ik nog meer voor willen doen.’ De handen van Ron beginnen te jeuken. Als ambassadeur wil Ron zich inzetten om zijn ervaringen te delen met de mensen in Nederland.

Ghanese televisie
Dat Ron ambassadeur is geworden, kwam als eerste uit in de Ghanese media: woensdag had hij meteen een live interview in de ochtendshow a New Day (meer dan 1 miljoen kijkers) van de Afrikaanse televisiezender TV3. Het gesprek ging behalve over SOS Kinderdorpen ook over eten en zijn werk als bekende kok in Nederland. Eten verbindt. Wereldwijd zijn maaltijden hét moment van de dag dat families bij elkaar zijn.

Reageer op dit artikel