nieuws

Sterrestaurant Merlet moet voormalig chef-kok alsnog halve ton aan overuren betalen

Restaurant

Sterrestaurant Merlet in Schoorl moet voormalig chef-kok Frank van Enter nog dik €55.000 aan overuren uitbetalen. Dat heeft de kantonrechter beslist.

Sterrestaurant Merlet moet voormalig chef-kok alsnog halve ton aan overuren betalen

Dat de ‘cultuur’ in de horeca meebrengt dat er wordt overgewerkt zonder betaling daarvoor, blijkt niet uit de Horera-CAO, zo oordeelt de rechter. Ook moest Merlet rekening en verantwoording afleggen ten aanzien van door haar ontvangen fooien. Merlet zegt dit inmiddels te hebben gedaan en niet te zijn veroordeeld tot nabetaling van niet afgedragen fooien.

Overuren

Frank van Enter, die in 2006 in dienst trad als chef de partie en in 2013 chef-kok werd, spande in april 2015 een zaak aan tegen Merlet. De chef-kok stond op de loonlijst voor 38 uur. Van Enter stelt dat hij jarenlang structureel overuren heeft gemaakt en dat die uren op grond van de toepasselijke CAO voor de horeca moeten worden uitbetaald.

Inherent aan beroep

Merlet zegt tegenover de rechtbank dat Van Enter nooit heeft geklaagd over het niet betalen van overuren. Iets wat door Van Enter wordt betwist. Daarnaast stelt Merlet dat de lange werktijden horen bij de horeca-cultuur en inherent zijn aan het beroep van sous-chef of chef-kok. Bovendien zijn de eigenaren van mening dat de gemaakte uren niet als overwerk kunnen worden gezien, omdat deze uren niet zijn opgedragen.

CAO

De rechter volgt Merlet hierin niet. Die vindt dat de uren die Van Enter meer heeft gewerkt dan de normale arbeidstijd van 38 uur per week, als overuren in de zin van de Horeca-CAO moeten worden aangemerkt. Dat de chef-kok vanaf 1 januari 2013 zelf de werkroosters opstelde – en volgens Merlet dus zelf zijn uren kon bepalen – leidt niet tot een ander oordeel.

Salaris

Van Enter vorderde tevens uitbetaling van zijn salaris tot januari 2018. Dit omdat was vastgelegd  dat de arbeidsovereenkomst een ‘minimale looptijd van vijf jaar’ zou hebben. De kantonrechter volgt Merlet in haar standpunt dat van een recht op salaris tot 1 januari 2018 geen sprake kan zijn, gelet op het feit dat de arbeidsovereenkomst is opgezegd op 31 augustus 2015. De  kantonrechter is van oordeel dat de partijen met de ‘vijfjaars’-bepaling hebben beoogd om een intentie uit te spreken om vijf jaar met elkaar te willen samenwerken. 

Hoger beroep

Van Enter heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechter.  ‘Wij zullen eveneens in hoger beroep gaan zodat de zaak nog onder de rechter is’, reageert Merlet. Beide partijen wensen tot die tijd verder geen reactie te geven.

Gratis nieuwsbrief Misset Horeca

Niets missen van Missethoreca.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief; zo’n 23.000 horecaprofessionals gingen u al voor! Meld u hier aan

Reageer op dit artikel