nieuws

Chef-kok houdt wolvarkens in achtertuin restaurant

Restaurant 171

Twee drachtige wolvarkens lopen er sinds zaterdag in de achtertuin van restaurant De Gaffel in het Drentse dorp Valthe. Chef-kok en mede-eigenaar Roderik Seubers laat de biggetjes er opgroeien, om ze over ongeveer anderhalf jaar te slachten. Het vlees wordt in het restaurant geserveerd.

Chef-kok houdt wolvarkens in achtertuin restaurant
Facebook restaurant De Gaffel

‘Ik heb hier ook een groentetuin en een boomgaard. Achterin had ik ook nog een hoek, daar wilde ik wel wat beweging’, vertelt Seubers. De rondlopende varkens zorgen voor een extra beleving bij de gasten.

De chef-kok verwacht dat zijn twee dames in mei in totaal zo’n veertien biggen zullen werpen. ‘Deze varkens zijn puur natuur. Er zit geen antibiotica in en ze zijn niet doorgefokt.We kunnen onze gast zo ook verzekeren dat de dieren een goed leven hebben geleid.’ Wel verwacht hij dat hij het straks moeilijk gaat vinden om zijn eigen varkens te slachten.

Over het vlees zegt hij: ‘het is met vet dooraderd. Pata Negra ham, daarmee wordt het nog het meest vergeleken.’ Seubers wil straks eigen droogkamers gaan maken voor zijn hammen. Binnenkort neemt hij bij de slager een half wolvarken af, om ermee te gaan experimenteren.

De moedervarkens zullen uiteindelijk met pensioen gaan in de achtertuin van het restaurant. Het wolvarken komt oorspronkelijk uit Hongarije. Het dier heeft een gekrulde wolvacht. Het soort was ooit bijna uitgestorven, maar is nu bezig met een come-back.

Op de vraag of Seubers in de toekomst nog meer soorten dieren gaat houden, antwoordt hij lachend: ‘Nee, het is leuk zo’n boerderij, maar er moet hier ook nog gekookt worden.’

 

 

Reageer op dit artikel