nieuws

Euro-Toques Nederland viert dertigjarig jubileum

Restaurant 48

EuroToques Nederland bestaat dertig jaar en vierde dit jubileum groots op 18 april. Tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam, in september, wordt het jubileum luister bijgezet met een congres.

Euro-Toques Nederland viert dertigjarig jubileum

Euro-Toques is dertig jaar geleden ontstaan nadat sterrenchef Paul Bocuse koks opriep een dam op te werpen tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in het eten. Koks die gehoor gaven aan deze oproep en schriftelijk verklaarden zich te houden aan de ‘Code van Eer’ mochten lid worden van Euro-Toques. In deze ‘Code van Eer’ is nadrukkelijk opgenomen dat de leden gebruik maken van natuurlijke, bij voorkeur, streek en seizoen gebonden producten.

Euro-Toques Nederland

In Nederland werd deze missie opgepakt door niemand minder dan o.a. Cas Spijkers, Constant Fonk, Fred Dijsselbloem, Paul Fagel en Robert Kranenborg. De boodschap van destijds is nog immer actueel en het aantal leden van Euro-Toques Nederland, dat na een strenge selectie wordt toegelaten, groeit. Vooral jonge toonaangevende chefs geloven in het nieuwe ambachtelijke koken. Weg met de fastfood cultuur en terug naar de natuur, en dat in een passende prijs kwaliteit verhouding.

Viering jubileum

Tijdens de viering voor de leden, op 18 april, was onder meer Paul Fagel, één van de oprichters van de vereniging, aanwezig. Raymond Strikker, van het met een Michelinster bekroonde Euro-Toques restaurant De Bloemenbeek in De Lutte, was de gastheer op deze feestdag. Hij had met medewerking van een aantal lokale leveranciers van streekproducten een programma samengesteld met het thema ‘de kortste weg van boer tot bord.’ Voor het grote publiek wordt het jubileum op de beurs Gastvrij Rotterdam, van 19 tot en met 21 september 2016, gevierd. Dan zal ‘een spraakmakend congres plaatsvinden met vooraanstaande sprekers’, aldus Euro-Toques. 

Reageer op dit artikel